Nu mai zic! Promit!

    Foto: Guliver

    [HP] 1. Nu te panica! [/HP] Pe masura ce creste, achizitiile limbajului copilului tau devin din ce in ce mai bogate. Acest lucru nu poate decat sa te bucure. Dar fii foarte atenta, caci, printre ele, se pot strecura si anumite cuvinte si expresii, care te vor face „sa intri in pamant”, atunci cand ingerasul tau le va rosti. Important este sa nu intri in panica sau sa actionezi sub impulsul momentului, mai ales daca acest lucru se intampla pentru prima data. E posibil ca cel mic nici sa nu realizeze intelesul cuvintelor, ci doar sa le fi auzit pe undeva si sa le reproduca, pentru a-ti atrage atentia. Explica-i ca aceste vorbe sunt „urate” si nu trebuie repetate.

    [HP] 2. Sanctioneaza-l! [/HP] Daca te afli in situatia in care, copilul tau, cu toate explicatiile primite, continua sa vorbeasca urat, atunci este cazul sa iei anumite masuri. In primul rand trebuie sa identifici sursa cuvintelor obscene. Poate fi televizorul, calculatorul, prietenul cel mai bun, sau, poate, chiar unii membrii ai familiei. Asadar, nu-l lasa sa urmareasca emisiuni neadecvate varstei sale si obisnuieste-l sa stea in camera lui cand au loc discutii intre adulti. Daca persista, priveaza-l de lucrurile care ii plac cel mai mult. Trebuie sa stii sa gestionezi foarte bine sanctiunile si sa le adaptezi in functie de gravitatea faptelor. Sanctiunea trebuie sa fie clara si foarte bine delimitata, insa, niciodata nu trebuie anulata.

    [HP] 3. Un bun exemplu! [/HP] Cam de la 4 ani incolo, toti copiii isi doresc sa fie „mari”. De aici si dorinta lor uimitoare de a-i imita pe adulti, de a fi ca ei. Dar, nu intotdeauna, oamenii mari fac numai lucruri bune. Se intampla adesea, la volan fiind, sa uiti ca micutul tau este langa tine, si sa scapi o mica injuratura. Trebuie sa il iei deoparte si sa iti ceri scuze, intarind faptul ca aceste cuvinte sunt urate si nu trebuie folosite. Tu esti primul model in viata pentru copilul tau, asadar, ofera-i cel mai bun exemplu. Multi parinti se distreaza pe seama „perlelor” micutilor. Nu este o atitudine corecta. Trebuie, de fiecare data, sa il corectezi, motivandu-i totodata atitudinea ta.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here