Urgenta majora: ocluzia intestinala la copii

Imagine de Tania Van den Berghen de la Pixabay

Constipatia este cea mai importanta cauza de durere abdominala la copii. Netratata, se poate complica si se poate ajunge la ocluzia intestinala. Iata ce trebuie sa stii si de ce este considerata o urgenta majora.

Conform definitiei data de medici, ocluzia intestinala reprezinta obstructionarea partiala sau totala a intestinului, care impiedica propulsarea continutului acestuia. In termeni populari, aceasta afectiune este cunoscuta si sub denumirea de „incurcatura de mate”. Numele de „incurcatura” vine de la faptul ca oprirea tranzitului intestinal se produce prin rasucirea intestinelor in jurul unor axe. Aceasta problema apare cel mai adesea la copiii cu varste cuprinse intre doua luni si cinci ani.

Studiile de specialitate au demostrat ca afectiunea are o incidenta de doua ori mai mare la baieti decat la fete. Simptomele sunt foarte puternice si usor de recunoscut: dureri bruste si acute ale abdomenului ce determina copilul sa-si stranga cu putere genunchii la piept, stare de voma, letargie, abdomen umflat si foarte sensibil.

La palpare, in partea dreapta-sus a abdomenului, se simte o masa carnoasa. De cele mai multe ori, simptomele evolueaza in criza, urmata de perioade de acalmie. Asadar, un lucru important de mentionat este faptul ca intre episoadele dureroase, cel mic se simte confortabil si se comporta normal.

O obstructie partiala, la orice nivel al intestinului, poate determina ocazional diaree. in schimb, obstructia totala produce constipatie si o lipsa notabila de eliminari de gaze. Daca suspectezi ca bebelusul tau ar putea suferi de ocluzie intestinala, nu poti face nimic ca sa-l ajuti, in afara de a merge cu el la camera de garda si sa ceri de urgenta sfatul medicului pediatru. in general, aceste probleme se pot rezolva doar pe cale chirurgicala, ceea ce inseamna ca reprezinta o urgenta majora.

Sfat: Pentru evitarea ocluziei intestinale, functionarea corespunzatoare a tranzitului intestinal este o conditie majora. Asadar, chiar daca este luna meselor festive, unde, prin mese bogate si mancaruri copioase iti vei demonstra „talentul” gospodaresc, nu uita ca „moderatie” trebuie sa fie cuvantul care va caracteriza alimentatia in aceasta perioada. Cea mai buna solutie pentru micutul tau este de a-l alimenta corespunzator, in functie de etapele de varsta. Dieta ta (in cazul in care alaptezi) si a bebelusului (dupa ce s-a inceput diversificarea) trebuie sa se bazeze pe cat mai multe multe alimente bogate in fibre (fructe, legume, cereale integrale), evitandu-se astfel efectele constipatiei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here