Cum se manifesta sarcina „toxica”?

Sursa foto: Parenting Firstcry

Probabil ai auzit de sintagma de “sarcina toxica”. Iata despre ce este vorba si cum se manifesta.

Disgravidia sau „sarcina toxica“ este felul in care medicul ginecolog denumeste starea femeieii insarcinate care se confrunta cu varsaturi exagerate, stare de greata continua, si determina si alte perturbari in organism.

Printre alte modificari generate de sarcina se numara si salivatia intensa, perceperea exagerata a mirosurilor, tulburari ale gustului, labilitate emotionala. Alte cauze mai pot fi cresterea brusca a hormonului corionic, cresterea estrogenului, a hormonului tiroidian (tiroxina), sau a serotoninei, chiar anumite disfunctii gastrointestinale sau hepatice, uneori chiar varsta daca gravida are peste 35 de ani, sau predispozitia familiala si chiar greutatea corporala crescuta a mamei.

Uneori se intampla ca varsaturile sa fie atat de severe incat sa duca la scadere in greutate, deshidratare, deficite nutritionale, pierdere de electroliti, dezechilibre importante ale metabolismului – disgravidia emetizanta.

O astfel de sarcina trebuie urmarita mai indeaproape pentru ca daca varsaturile persista, se instaleaza intoleranta gastrica totala, practic, gravida nu se mai poate alimenta, astfel poate aparea astenia, scaderea in greutate, apoi tulburarile metabolice, care genereaza la randul lor alte stari prin scaderea volumului de sange circulant cu hemoconcentratie, accelerarea batailor inimii, scaderea volumului de urina eliminat prin scaderea perfuziei renale. Gravida poate avea, de asemenea, dureri abdominale, tulburari psihice si poate suferi chiar o insuficienta hepato-renala. Se instaleaza deshidratarea si gravida simte o stare de oboseala fizica permanenta si epuizare.

Pana in acest moment insa, cauzele care determina aceasta conditie nu sunt stabilite, se presupune ca ar fi determinate de o serie de cauze care tin de factori hormonali in primul rand, apoi psihici. De obicei, medicul ajuta pacienta recomandandu-i anumite tratamente medicamentoase, precum antivomitivele. Insa de multe ori, acestea nu ajuta, iar atunci e necesara internarea gravidei in spital unde va fi hidratata, i se vor adminsitra perfuzii intravenoase, si i se va reechilibra metabolismul.

Sunt si cazuri, foarte grave insa, cand ingestia alimentelor nu mai este posibila deloc, gravida varsand absolut tot ce ajunge in stomac. In astfel de cazuri, extrem de rare, cand starea gravidei nu se amelioreaza, se alege solutia extrema de intrerupere a sarcinii. Aceste cazuri extreme astazi aproape ca nu se mai intalnesc, majoritatea gravidelor raspunzand la tratament. Uneori medicul poate recomanda schimbarea mediului, ce are adesea efect neastepatat si pozitiv.

Cand ceri diagnosticarea unei sarcini toxice, pentru a elimina alte cauze posibile medicul iti va cere date detaliate despre momentul in care apar varsaturile si va stabili daca sunt declansate intr-un anumit moment, va investiga severitatea varsaturilor. In anumite cazuri, ti se pot cere analize de laborator precum hemograma, examenul de urina, electroliti serici, amilaze, bilirubina si analize ale glandei tiroide, si se mai pot evalua colecistul si pancreasul pentru a exclude tulburari de aceasta natura.

Disgravidia de prim trimestru, in forma cea mai grava (hyperemesis gravidarum), consta in greata si varsaturi foarte frecvente si severe, de necontrolat, care duc la deshidratare si acidoza. Este o versiune extrema a „raului de sarcina“. In aceasta forma, gravida chiar nu se mai poate alimenta. Cauzele acestei complicatii ale sarcinii nu sunt cunoscute complet, dar s-a constatat ca este mai frecventa la prima sarcina, iar factorii psihologici au un rol extrem de important. Gravida care are o sarcina toxica vomita tot ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala anterioara sarcinii.

Sarcina toxica poate aparea la prima sarcina, dar si la a doua sau la a treia. Nu exista o regula in aceasta privinta. Asigurarea nutritiei si a aportului de lichide pe cale venoasa sunt esentiale in aceasta situatie. Pentru a elimina alte cauze posibile, medicul va cere date despre momentul in care apar varsaturile, incearca sa afle daca pot fi legate de un factor declansator, si mai ales se va interesa de severitatea acestora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here