Nasterea de Sarbatori

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Pentru majoritatea viitoarelor mamici ultimele luni de sarcina aduc ganduri si emotii legate de nastere. Acestea pot fi mai mari daca nasterea se poate declansa in perioada sarbatorilor de iarna insa pentru ca totul sa fie in regula nu este nevoie decat de cateva masuri simple.

    Pe masura ce data estimata a nasterii se apropie, dimensiunile bebelusului, pozitia si factorii care tin de sanatatea lui si a ta sunt evaluate de catre medic pentru a hotari metoda si conditiile in care vei naste. De obicei, data probabila a nasterii se evalueaza ecografic, insa nu intotdeauna se intampla ca travaliul sa se declanseze fix in ziua estimata. Lucrurile te pot lua prin surprindere mai devreme sau pot intarzia si trebuie sa te pregatesti din timp pentru a nu trece prin emotii inutile. Daca te afli in ultima perioada a sarcinii si termenul este stabilit in preajma sarbatorilor de iarna este bine sa iti iei unele masuri de precautie suplimentare care te vor scuti de griji in momentul mult asteptat.

    Informeaza-te in permanenta!

    In primul rand, discuta cu medicul tau despre posibilitatea declansarii nasterii in urmatoarea perioada si intreaba-l ce trebuie sa faci. Fa o lista cu intrebari inainte de avea aceasta discutie pentru a nu risca sa uiti lucruri esentiale. Informeaza-te cu privire la posibilitatea de a contacta telefonic medicul la orice ora in cazul simptomelor nasterii, despre programul acestuia si masurile pe care trebuie sa le iei in cazul in care nu este la spital atunci cand vei avea tu nevoie.

    Daca medicul are un concediu programat in aceasta perioada probabil ca iti va recomanda un coleg care te poate ajuta. Cere-i datele de contact ale acestuia si, daca este necesar, mergi la el la o consultatie. Pastreaza in permanenta legatura cu medicul si mergi la control ori de cate ori iti va recomanda acesta. De asemenea, intreaba medicul care este procedura din momentul in care te vei prezenta la spital si pana vei fi externata, ce proceduri si investigatii vei avea de facut in aceasta perioada, ce trebuie sa ai la tine (acte, bagaje) in momentul in care vii la spital. Pregateste-ti bagajul pentru maternitate din timp, punand intr-o geanta toate obiectele necesare la spital, atat pentru tine cat si pentru bebelus in primele zile dupa nastere.

    Nu te ingrijora daca momentul mult asteptat vine chiar de Craciun sau Revelion intrucat maternitatile au program non-stop si personalul medical te va asista si te va ajuta sa iti vezi in sfarsit copilasul. Chiar daca atmosfera festiva poate sa influenteze starea de spirit a celor din jur, nasterea trebuie sa fie tratata cu seriozitate si lucrurile trebuie sa se desfasoare la fel ca in orice alta perioada a anului. Tine cont si de faptul ca programul de vizita al spitalului trebuie respectat si roaga-ti rudele sa nu dea buzna cu cozonaci si flori la orice ora din zi pentru a nu perturba activitatea spitalului. In plus, in afara de faptul ca dieta ta alimentara va trebui sa includa numai alimente usoare, acest eveniment important te va solicita la maximum si vei avea nevoie de liniste si odihna pentru a te pregati de perioada in care te vei intoarce cu bebelusul acasa. Nasterea copilasului in perioada sarbatorilor de iarna nu poate fi decat un motiv de sarbatoare in plus de care va veti bucura impreuna in fiecare an de acum incolo.

    Masuri suplimentare

    Este bine sa eviti calatoriile in aceasta perioada si, daca totusi este neaparat necesar sa pleci, informeaza-te despre unitatile medicale catre care te-ai putea adresa in cazul in care bebe se hotaraste sa vina pe lume mai devreme. Profita de aceasta perioada pentru a te odihni si a petrece mai mult timp cu partenerul si familia, mai ales ca este o perioada in care pot avea si ei cateva zile libere. Ai grija cu tentatiile culinare. Masa de sarbatori traditional romaneasca poate sa fie deosebit de tentanta insa este bine sa o abordezi cu moderatie, evitand pe cat posibil alimentele grase, carnea tocata si excesul de dulciuri. In plus alcolul trebuie evitat la fel si cafeaua si bauturile carbogazoase.

    Cere medicului sau moasei detalii despre simptomele care prevestesc apropierea nasterii si nu ezita sa te adresezi pesonalului de la camera de garda a maternitatii in cazul in care apar simptome neprevazute sau stari de rau. Cu cat esti mai informata, cu atat lucrurile ti se vor parea mai simple si emotiile vor fi mai mic.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here