Despre epiziotomie

    Foto: Shutterstock

    Se spune ca cea mai de temut manevra medicala de care se tem toate femeile ce aleg sa nasca pe cale naturala este epiziotomia. Medicii sunt de parere ca, efectuata corect, acesta procedura nu ridica niciun fel de problema.

    Fiecare dintre noi am dori sa dam nastere la cat mai multi copii, daca am avea resursele financiare necesare si daca acest procedeu s-ar derula fara niciun fel de durere. Chiar daca fiecare femeie se teme de durerile nasterii, mai devreme sau mai tarziu se impaca cu acest gand, mai ales ca nimic nu se poate compara cu bucuria de a-ti tine copilul in brate. si, chiar si in cazul femeilor care aleg sa nasca prin intermediul operatiei cezariene, este imposibil sa nu simta o durere cat de mica. insa, sursa multor temeri o reprezinta epiziotomia, o incizie efectuata femeilor care nasc pe cale naturala. Pana nu demult, epiziotomia se efectua preventiv, de rutina. Astazi, aceasta interventie se face numai in cazurile care o necesita. Asadar, nu trebuie sa te gandesti ca vei fi supusa neaparat unei astfel de menevre. Medicul este singurul care alege, pentru binele tau si al bebelusului ce urmeaza sa fie adus pe lume, daca aceasta interventie trebuie facuta sau nu in timpul nasterii. Specialistii sunt de parere ca epiziotomia se vindeca mult mai usor decat o ruptura de perineu provocata de trecerea bebelusului prin canalul vaginal.

    Ce presupune epiziotomia?
    Epiziotomia reprezinta sectionarea perineului in momentul expulziei fatului, pentru a se putea preveni rupturile perineale, cu scopul de a usura procesul nasterii. Aceasta interventie nu se realizeaza sistematic, ci se decide pe loc, in functie de situatie. insa, un lucru este important de retinut: sa nu te gandesti niciodata ca, daca ai ales varianta d a naste natural, vei fi taiata obligatoriu in zona perineala.

    Cand este necesara?
    In general, epiziotomia este indicata la nasterile premature si la cele primipare (femeile care nasc pentru prima data), deoarece perineul acestora este tonic si poate reprezenta un obstacol in calea expulziei fatului. Epiziotomia poate interveni si in cazul in care capul fatului este prea mare si trebuie degajat, dar si in cazul in care perineul femeii este extrem de inalt. Femeile care nu le permit medicilor sa efectueze aceasta incizie pot avea unele neplaceri: rupturi ale sfincterului anal (sunt necesare mai multe interventii pentru a vindeca o astfel de ruptura), rupturi ale muschilor perineului si chiar rupturi ale vezicii urinare. intotdeauna cand medicul recomanda o epiziotomie, se face anestezie locala, care, de obicei, este foarte eficienta, iar femeia nu simte absolut nicio durere. in practica medicala se vorbeste despre doua tipuri de epiziotomie: mediana si medio-laterala. Prima metoda se vindeca foarte usor si scuteste pacienta de orice durere. insa, prezinta un mare dezavantaj, acela ca, desi corect efectuata, taietura se poate prelungi catre rect si, in cazul unui fat de dimensiuni mari, se poate produce ruptura rectului. De aceea, de cele mai multe ori, medicii recomanda interventia medio-laterala. Aceasta se repara destul de usor, insa este putin mai dureroasa.

    Cand se vindeca?
    Specialistii sunt de parere ca, daca in 4-5 luni de la nastere nu apar dureri in zona, operatia s-a vindecat bine si nu vei avea nicio problema. De fapt, aceasta perioada este perioada in care poti intampina unele greutati. insa nu trebuie sa te sperii. Vei simti doar o mica jena in momentul in care te vei aseza pe scaun si mici dureri in timpul actului sexual. Pana acum cativa ani, cusatura perineului se facea cu ata chirurgicala, care trebuia scoasa la cateva zile dupa interventie. Astazi, cusatura se efectueaza cu ata speciala, care se absoarbe, nemaifiind necesara scoaterea firelor. Studiile de specialitate au demonstrat ca, la ora actuala, incidenta piziotomiei este de peste 50% la femeile care nasc natural pentru prima data, urmand ca la a doua nastere acest proces sa scada foarte mult.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here