Avantaje și dezavantaje ale anesteziei epidurale

    Foto: Shutterstock

    O epidurală este o combinație de anestezie și analgezice care sunt administrate în timpul travaliului, fie prin intermediul unei pompe sau unei injecții preparate prin intermediul unui cateter în spațiul epidural al măduvei spinării. Anestezicul amorțește zona de jos a viitoarei mămici, în timp ce analgezicul ameliorează durerea. Unul din marile avantaje ale anesteziei epidurale este că travaliul este mai ușor. Contracțiile, dilatarea colului, așteptarea ca fătul să coboare spre cervix, nevoia de a împinge pentru expluzie sunt mai ușor de suportat dacă se face epidurala. Anestezia epidurală a devenit atât de populară pentru că ea satisface toate cerințele privind eliberarea de durere, dar nu afectează sub nicio formă nivelul percepției realității și al conștientizării situației, mama fiind trează poate colabora cu obstetricianul și poate participa activ în travaliu și expulzie, putând în același timp interacționa în minutele imediat următoare cu nou-născutul.

    Epidurala reprezintă o anestezie excelentă ca urmare a controlului durerii și nu numai, crește saturația maternă în oxigen crescând fluxul sanguin utero-placentar, adică fluxul de sânge care asigură oxigenarea fetală scăzând nivelurile de adrenalină și noradrenalina, substanțe care apar în cantitate crescută mai ales la gravidele care sunt mai anxioase. Însă ca orice procedură medicală, nici anestezia epidurală nu este lipsită de riscuri și efecte adverse. Astfel au existat situații destul de frecvente în care mama a devenit hipotensivă, acest lucru conducând către o scădere a bătăilor inimii fătului. Uneori poate duce la o expulzie prelungită scăzând forța mamei și crescând astfel aplicațiile de forceps sau operația cezariană. Epidurala poate provoca dureri de cap în puține cazuri, precum și frisoane, sunet în urechi, dureri de spate, durere la locul unde este inserat acul, greață sau dificultate în a urina.

    Tot la capitolul dezavantaje ale anesteziei epidurale se poate înregistra şi timpul mai mare de care are nevoie mama pentru a-şi reveni după naştere (uneori până la 120 de minute). În ceea ce privește efectele asupra fătului, discuțiile sunt contradictorii, efectele secundare pot fi: un tonus și o forță musculară scăzute în primele ore după naștere, însă își revine fără niciun fel de intervenție din partea medicilor, rare au fost cazuri când s-au produs scăderi ale ritmului cardiac, tulburări respiratorii sau dificultăți la alăptare. Remiterea durerii prin anestezie epidurală este o alegere în continuă creștere pentru femeile aflate în travaliu. Aproape o treime din femeile care nasc au o epidurală, iar această metodă este foarte întâlnită pentru mamele care nasc pentru prima oară. Anestezia epidurală este o alternativă superioară anesteziei generale permițând mamelor să își vadă copiii, să îi țină în brațe și să îi alăpteze foarte repede după naștere.

    [SFAT] Indiferent dacă este utilizată pentru nașterea normală sau prin intervenție cezariană, anestezia epidurală este o procedură care nu intră în pachetul de servicii suportat de sistemul asigurărilor de sănătate, deoarece se consideră că este o metodă ce sporește confortul pacientei, dar nu este obligatorie pentru bunul mers al nașterii, existând alternativa de a naște normal fără anestezice sau prin cezariană folosind formele de anestezie clasică (generală, rahianestezie). Unele instituții medicale de stat dispun de aceste truse, dar cele mai multe le avertizează pe paciente să și le procure înainte. În spitalele particulare, de regulă intră în pachetul de naștere în funcție de preferințele gravidei. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here