Nastere dupa buget

    Dovada clara ca „dragostea trece prin stomac“, nasterea unui copil este, pe langa o mare bucurie, si un eveniment financiar pe care, mai ales daca iti doresti ca pe langa siguranta sa fie insotit si de un dram de confort, va trebui sa il pregatesti cu calculele corect efectuate.

    Nasterea te poate surprinde oricand dupa saptamana 37, iar uneori acest lucru se poate intampla chiar mai devreme. Pentru aceasta trebuie sa te pregatesti din timp si sa iti faci temele ca la carte. Adica pregatirea pentru nastere nu inseamna doar alegerea clinicii si a unui medic sau a-ti face bagajele respectand toate listele oferite de prietene, mame si soacre. Cumpara-ti si un portofel mare, pe care sa il indesi cu multi bani sau carduri alimentate. Nu uita ca nasterea implica, inainte de toate, multe aspecte administrative, iar respectarea lor nu e un moft, ci o garantie a echilibrului tau emotional in timpul unor evenimente care ar putea fi destul de tensionate, si, mai ales, o garantie a reusitei obiectivului tau de a aduce pe lume in conditii de siguranta cea mai iubita fiinta.

    In plus, nu uita ca nu ai cale de intoarcere, asa ca pune-te pe socotit si vezi ce ai de facut.

    Ar trebui, inainte de toate, sa iti faci un plan de nastere la care sa raspunzi la intrebarea principala: cum nasti? Natural sau prin cezariana? Acasa sau apelezi la nasterea in apa? Plecand de la o astfel de discutie iti poti contura bugetul. Pentru inceput, elimina varianta nasterii acasa pentru Romania, deoarece la noi nu este permisa. O tara care ti-ar oferi aceasta sansa este Olanda, iar daca iei in calcul o astfel de varianta, pregateste-ti cel putin 140 de euro pentru biletul de avion, la care va trebui sa adaugi costul taxelor de aeroport, al cazarii si al meselor pentru perioada respectiva.

    Indiferent daca vrei sa nasti normal sau prin cezariana in Romania, gandeste-te daca iti doresti un spital care sa permita prezenta sotului la nastere sau sa iti dea voie sa stai cu cineva in rezerva. Aceste facilitati ar putea insemna costuri suplimentare prin simplul fapt ca ar putea fi necesar sa iti iei o rezerva. Va trebui, asadar, sa verifici cu atentie toate variantele de nastere, indiferent ca aceasta se va produce intr-un spital de stat sau intr-o clinica privata.

    Aparent, nasterea intr-o clinica de stat pare a fi mult mai ieftina, datorita faptului ca, daca esti la zi cu contributiile catre stat, se spune ca esti asigurata si beneficiezi de toate serviciile medicale de care ai nevoie fara sa mai fie necesar sa achiti vreo factura. In realitate, este mai indicat sa iei in considerare un necesar de aproximativ 1.000 de euro. Lucrurile in cazul spitalelor de stat sunt mai complicate, pentru ca singurele taxe declarate sunt cele percepute pentru cazare in rezerve. In functie de conditii, tarifele pot varia intre 50 de lei si 150 de euro pe zi pentru cazare si masa. Daca nu ai pretentia de a avea un confort suplimentar si esti decisa sa faci fata salonului obisnuit de mamici, nu vei plati nimic pentru cazare in spitalul public. Pregateste insa, in functie de renumele spitalului, intre 200 de lei si 4-500 de euro pentru o nastere normala, iar o cezariana costa, de regula, aproape dublu fata de costul perceput in spitalul respectiv pentru nasterea normala. Dar nu se termina aici totul. Mai ia in calcul plata medicului anestezist, aproximativ 100 de euro, a asistentelor de la terapie intensiva, in prima zi dupa operatie, aproximativ 20-50 de lei/persoana per tura si, evident, nu uita ca intervine si ingrijirea bebelusului. Aici apare in scena medicul neonatolog, cu cel putin 200 de lei, si asistentele de la neonatologie, de care trebuie sa tii cont ca lucreaza pe ture si sunt importante pentru binele bebelusului tau. Vei mai descoperi si cateva infirmiere care vin sa te ajute cu cate ceva in caz ca ai nevoie, asadar un maruntis de 5 sau 10 lei trebuie sa fie la indemana.

    Nu uita nici de toaleta ta zilnica, dupa nastere, care implica un maruntis similar, ca sa ai parte de un tratament mai bland, dar si de toaleta de dinainte de nastere, care implica acelasi maruntis de siguranta. In cazul in care vrei sa scapi de bataia de cap din spitalele de stat si de tot felul de calcule care se tot dau peste cap sau de care nu esti sigura si nu le poti face decat pe baza de zvonuri, apeleaza la clinicile private. Acolo, taxele sunt anuntate de la inceput si nu mai apar surprize, toate serviciile fiind incluse in pretul anuntat. O nastere normala poate costa cu tot cu cazare intre 1.000 si 2.000 de euro, iar o cezariana, cu tot confortul necesar, costa intre 1.500 de euro si 3.000 de euro.


    SFAT SUPERBEBE

    Daca vrei sa nasti in strainatate, sa nu crezi ca iti va fi mai usor. Majoritatea tarilor occidentale promoveaza nasterea naturala si exista riscul sa ai surpriza ca in clinica aleasa de tine cezariana sa nu fie agreata ca procedura la cerere. In plus, in unele spitale private, nici anestezia peridurala nu este acceptata, asa ca risti sa dai bani pe servicii hoteliere de foarte buna calitate, peisaje occidentale, dar si tipetele tale de durere ar putea fi pe masura.


    Ar trebui, inainte de toate, sa iti faci un plan de nastere la care sa raspunzi la intrebarea principala: cum nasti? Natural sau prin cezariana? Acasa sau apelezi la nasterea in apa? Plecand de la o astfel de discutie iti poti contura bugetul.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here