Menopauza precoce

    Tulburari in aparitia menopauzei poarta denumirea generica de menopauza precoce sau prematura. Menopauzele precoce sunt relativ frecvente, atingand pana la patru la suta din populatia feminina. Ele trebuie neaparat tratate pentru a evita complicatii psihologice si fizice. in afara de cauzele chirurgicale (extirparea ovarelor), medicale (chimioterapie), cauze imunitare, majoritatea cauzelor raman necunoscute considerandu-se ca sunt de origine genetica. Menopauza precoce poate fi favorizata de ingestia de substante toxice (tutun, alcool), epuizare fizica, psihica, slabire excesiva, deficite de nutrienti, expunere la radiatii, boli ale hipofizei, tiroidei, boli autoimune.

    Simptomele menopauzei precoce sunt asemanatoare menopauzei, adica menstruatii neregulate sau chiar inexistente, menstruatii mai consistente sau mai sarace decat de obicei, senzatii bruste de caldura la nivelul trunchiului superior, uscaciune vaginala, iritabilitate la nivelul vezicii urinare si chiar incontinenta, oscilatii comportamentale (iritabilitate, depresie usoara), insomnii, scaderea libidoului. Se suspecteaza o menopauza precoce atunci cand tanara femeie nu mai are ciclu si sufera bufeuri de caldura si transpiratii nocturne. Antecedentele familiale constituie un argument suplimentar.

    [HP] O problema de fertilitate [/HP] Femeile care isi doresc un copil si carora li s-a instalat menopauza precoce sunt sfatuite sa apeleze la un medic specializat in probleme de fertilitate. Tratamentul hormonal substitutiv se dovedeste indispensabil pentru a stopa sau atenua simptomele menopauzei. Principiul tratamentului este identic cu cel al menopauzei normale: estrogeni si progesteron pentru a mima un ciclu menstrual normal. Dozele folosite sunt uneori mai mari si durata tratamentului este mai lunga.

    Menopauza precoce inseamna oprirea definitiva a functiilor ovariene Ele trebuie neaparat tratate pentru a evita numeroasele complicatii psihologice si fizice. Pentru o femeie tanara care are antecedente familiale, riscurile sunt mari si, daca aceasta doreste sa aiba copii, trebuie sa se grabeasca sa ceara sfatul unui specialist si sa demareze tratamentul potrivit. Din pacate aceasta manifestare nu poate fi prevenita, fiind mult mai important si existand sanse de a o tine in frau si chiar de a avea o sarcina daca este depistata la timp si se actioneaza corespunzator. Diagnosticul este confirmat doar prin dozari hormonale de: FSH, prolactina si estradiol. inainte de confirmarea diagnosticului de menopauza precoce, dozarile trebuie repetate de doua ori minim.

    [SFAT] [HS] Intrebare: Care sunt consecintele aparitiei menopauzei precoce? [/HS] Toate complicatiile obisnuite ale menopauzei risca sa conduca la izolare sociala. Menopauza precoce nu este simtita doar ca un handicap, dar si ca o nedreptate. Exista in egala masura riscul de osteoporoza precoce si un risc crescut de boli cardiovasculare. nocturne. Antecedentele familiale constituie un argument suplimentar. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here