Nutritie: Înghețata, bună sau nu pentru copii

    Foto: Shutterstock

    Dacă micuțul tău nu are probleme cu amigdalele sau afecțiuni care să fie acutizate de consumul des de înghețată (alergii, indigestii etc.), atunci e bine să știi că printre deserturi sau alimente dulci, înghețata este unul dintre cele mai bune. Prin urmare, copiii pot mânca liniştiţi puţină îngheţată fiind extraordinar de bună pentru micuți în primul rând datorită proprietăţilor nutritive şi conţinutului bogat în apă pe care le are. Dar, dacă vrei să îi dai micuţului tău puţină îngheţată, trebuie însă să ţii cont de faptul că proprietăţile nutritive şi deci şi beneficiile pe care le poate oferi o porție de înghețată diferă în funcţie de materiile prime folosite pentru prepararea ei. De aceea este extrem de important să nu faci rabat de la calitate atunci când cumperi o îngheţată pentru copilul tău. Vorba aceea, mai bine puțin, dar bun!

    [HP] Cea mai bună înghețată [/HP]

    Cea mai bună înghețată este aceea produsă în mod artizanal, în gelateriile cu tradiţie care au început să apară, tot mai multe și mai variate, şi în ţara noastră. La fel de bună sau chiar mai bună este şi îngheţata preparată în casă cu ingrediente proaspete și selectate în funcție de gusturi și sensibilități. Dar nu trebuie subestimate nici calităţile îngheţatei produse industrial. În privinţa acesteia însă, trebuie să fii foarte atentă la conţinutul de aditivi şi zaharuri și să alegi, pentru copii, cu precădere îngheţatele care conţin aditivi naturali şi coloranţi vegetali. În afară de asta, trebuie să știi că absenţa microorganismelor dăunătoare este asigurată prin procesul de pasteurizare. Este bine deci să verifici eticheta şi să eviţi îngheţatele care conţin mulţi aditivi, iar în momentul în care cumperi înghețată, să te asiguri că ambalajul este intact. Și, poate părea banal, dar extrem de importantă este şi conservarea îngheţatei: pentru ca aceasta să îşi păstreze calităţile și să nu aibă nici cea mai mică urmă de alterare, este important să nu întrerupi aşa-numitul „lanţ al frigului” conservând produsul în congelator imediat după ce l-ai cumpărat şi evitând recongelarea în cazul în care s-a topit parţial.

    [SFAT][HS] Înghețata este hrănitoare [/HS] Pentru copiii mai mărişori, îngheţata poate deveni o gustare mult mai sănătoasă decât napolitanele sau chipsurile pe care ei adesea preferă să le ronțăie. De regulă, îngheţatele de fructe au ca ingrediente fructe, apă sau lapte şi zahăr, iar cele cu arome conţin şi lapte sau smântână, iaurt şi ouă. Cantitatea potrivită în timpul unei zile, ca greutatea copilului să nu fie amenințată, este echivalentul unei mingi de tenis, iar aromele lasă-i întotdeauna micuțului plăcerea să și le aleagă singur. Dacă ai un copil mai mic de 1 an, este mai bine să nu îi dai îngheţată pentru că are stomacul şi intestinul foarte delicate şi ar putea avea mici probleme precum diareea. De asemenea, dacă ai un copil sensibil la temperaturile scăzute, căruia i se inflamează foarte repede amigdalele, este bine să ceri sfatul medicului cu privire la consumul de îngheţată. Din punct de vedere nutrițional, 100 g de îngheţată cu fructe furnizează apropape 150 de calorii în timp ce 100 g de îngheţată cu aromă de vanilie sau cacao sunt mai bogate în calorii conţinând aproximativ 450. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here