Painea Craciunului

    Ingrediente: • 1 kg faina • 50g drojdie • 3 linguri zahar • 5 oua • 250 ml ulei • 500 ml lapte  • sare

    24 bucati 60 minute

    Mod de preparare: Amestecati drojdia cu zaharul, cu putin lapte caldut si 2 linguri faina. Lasati amestecul sa creasca la loc cald, apoi adaugati 4 oua batute putin cu sare si, treptat, laptele si uleiul. Framantati ingredientele pana cand se obtine un aluat omogen, elastic, care se desprinde usor de vas si de pe maini. Lasati aluatul la crescut in loc cald, ferit de curenti de aer rece, timp de 30 de minute, apoi impartiti-l in 24 bucati egale. Formati din fiecare bucata mici sfere si lasati-le la crescut pe planseta de lucru. Ungeti cu ulei o tava, presarati-o cu faina si asezati sferele de aluat lipite intre ele, in forma de bradulet. Ungeti-le bine cu ou batut si coaceti painea la foc potrivit, in cuptorul incalzit dinainte. Scoateti painea coapta cu grija din tava, pentru a nu dezlipi sferele de aluat. Ornati-o cu fructe cristalizate, cu unt si cu funde colorate, inainte de servire.

    Panettone este painea-cozonac de Craciun, produs traditional al italienilot. Panettone este o prajitura inventata dintr-o greseala, in Italia, in secolul al-XV-lea. Preparatul unui bucatar, despre care legenda spune ca se chema Toni, s-a ars, astfel incat acesta a trebuit sa incropeasca repede ceva in loc. Folosind cateva ingrediente simple, a facut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, incantat, a intrebat cine a facut painea. I s-a spus ca Toni! Ludovico a raspuns: "Aceasta sa fie painea lui Toni" – adica "pane di Toni", panettone!

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here