Intreaba specialistul: Testul Papanicolau – o asigurare de viaţă liniştită

    Foto: Shutterstock

    Testul Papanicolau face parte din categoria controalelor medicale ce ar trebui efectuate anual deoarece prin intermediul acestuia pot fi depistate eventuale afecţiuni ale colului şi vaginului, datorate unor infecţii vaginale, precum şi eventuale modificări la nivelul colului uterin, ceea ce poate indica prezenţa unor celule cancerigene. În mod normal, testul trebuie efectuat din momentul în care femeia a devenit activă sexual. Se consideră apoi că există o categorie de risc, în cazul acelor femei care au avut contacte sexuale înaintea vârstei de 18 ani sau au rămas însărcinate înaintea acestei vârste, au un istoric bogat în parteneri şi sunt fumătoare. Testul în sine nu este dureros, se efectuează foarte repede şi presupune prelevarea unor celule de la nivelul mucoasei colului cu ajutorul unei spatule. Celulele, odată prelevate, sunt puse pe o lamelă de sticlă şi apoi trimise la laborator. Testul Papanicolau poate fi efectuat în orice cabinet de obstetrică-ginecologie dotat cu un laborator specializat. Înainte de a te duce la cabinet pentru a-ţi face un test de acest gen, trebuie să eviţi duşurile intravaginale, şi cremele vaginale, precum şi contactul sexual, cu cel puţin 24 de ore înaintea efectuării testului.

    [HP] Uneori sunt necesare investigaţii suplimentare [/HP] Efectuarea testului Papanicolau este cu atât mai indicată atunci când prezinţi simptome ce pot fi incluse la categoria anormale: sângerări între menstruaţii sau după contactul sexual, dureri vaginale sau secreţii neobişnuite. Pe de altă parte, trebuie să ţii cont de faptul că există posibilitatea să fi survenit modificări la nivelul celulelor, dar simptomele să nu fie prezente. Este foarte important să contribui la acurateţea testului, motiv pentru care este indicat să îţi programezi testul între a 10-a şi a 20-a zi de la ultima menstruaţie. Efectuarea testului nu oferă un diagnostic, ci doar identifică celulele suspecte, cu modificări precanceroase sau canceroase. De asemenea, testul are particularitatea de a diagnostica o infecţie vaginală de tipul candidozei sau trichomoniazei, dar nu permite diagnosticarea altor infecţii cu transmitere sexuală. De asemenea, nu te gândi că acest test are particularitatea de a diagnostica o eventuală sarcină şi, în plus, nu detectează cancerul uterului, al trompelor uterine sau al ovarelor.

    [SFAT] [HS] Întrebare: Există anumite reacţii adeverse ce pot să apară după efectuarea testului papanicolau? [/HS] Se poate întâmpla ca în orele care urmează recoltării testului să simţi un oarecare disconfort sau să observi câteva picături pe chilot. Nu intra în panică, este o manifestare normală. Dacă însă sângerarea este abundentă sau apar crampe severe, anunţă medicul de urgenţă. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here