Atentie la infectiile din perioada lauziei

Lauzia este perioada de 6 saptamani care debuteaza dupa actul nasterii si in timpul careia modificarile organismului matern survenite in perioada de graviditate revin la parametrii initiali. Mare atentie insă la eventualele infectii din perioada aceasta. Iata ce trebuie sa stii.

Citeste si: Dureri postpartum: metode naturale de a calma durerile de dupa nastere

In acesta perioada, uterul revine la dimensiunile initiale, colul uterin isi recapata forma, lohiile (scurgerile vaginale) initial de aspect sangvinolent (primele 4-5 zile), devin seroase (pana in ziua 15) apoi albe (pina la 4 saptamani).

Riscul aparitiei unei infectii uterine in acesta perioada este crescut si se produce prin migrarea germenilor de la nivelul vaginului, prin col, in cavitatea uterina.

Simptomele sunt reprezentate de stari febrile, frisoane, astenie, cefalee. Uterul este mai mare decat ar trebui sa fie in mod normal in acea perioada a lauziei, este dureros la palpare si mobilizare, cu o consistenta modificata, iar lohiile au o culoare si un miros diferite fata de normal.

Analizele de laborator au parametrii de infectie modificati si foarte importanta este recoltarea unei culturi din lohii care pune in evidenta bacteriile implicate si sensibilitatea acestora la diverse antibiotic pentru efectuarea unui tratament tintit.

Complicatiile acestei afectiuni pot fi grave si de aceea, prezentarea lauzei la medicul specialist, la controalele stabilite pentru acea perioada este obligatorie in vederea depistarii precoce si tratarii eficiente a tuturor afectiunilor ce pot surveni pe parcursul lauziei.

S-ar putea sa te intereseze si: Raspunsul specialistului: Cand trebuie sa vina lauza la controalele ginecologice?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here