Mama si bebelusul: A doua luna de sarcina – Saptamana 8

Tu

In a doua luna de sarcina fibrele uterului tau devin din ce in ce mai elastice si mai lungi, ceea ce ii va permite sa se contracte cu mai mare usurinta cand va veni momentul nasterii. In egala masura, colul uterin se inmoaie si se relaxeaza, tot in pregatirea momentului nasterii. Simptomele specifice sarcinii ar trebui sa inceapa sa se atenueze. Este posibil sa simti unele crampe sau dureri deoarece uterul tau apasa organele din jur in timp ce se dezvolta.

Bebelusul tau

Pe cat de extraordinar poate parea, acum este momentul cand, practic, toate organele sunt formate. El seamana deja cu un omulet. Se misca, si inima sa poate fi auzita cu ajutorul ecografelor performante. Mainile si picioarele au forma lor definitiva. Viitorul bebelus masoara 3 cm si cantareste 3 g. Capul capata o forma rotunjita. Degetele isi continua dezvoltarea. Organele genitale continua sa se dezvolte, dar nu sunt inca diferentiate.

De stiut

Daca nu ai facut-o pana acum, programeaza-te la prima ecografie pentru a te asigura ca totul este in regula. Ai grija de tine, de igiena ta personala, de modul in care te imbraci, eforturile zilnice si organizeaza-ti un program cat mai riguros de odihna si exercitii fizice. Pentru a preveni vergeturile hidrateaza-ti corpul si supravegheaza-ti greutatea. Hidrateaza-ti pielea fetei care are tendinta de a se usca si nu te expune la soare pentru a evita aparitia unei masti a graviditatii prea intense.

Primele caracteristici. Placenta este alimentata

Fetusul masoara intre 1,5 si 2 centimetri. Corpul se alungeste, se pot recunoaste oasele prin pielea care este translucida. Scheletul este format dintr-un cartilagiu care este inca suplu, fara os. Organe precum inima si ficatul functioneaza si continua sa se dezvolte, dar sunt in continuare extrem de fragile. Fiecare este la locul sau. La varsta intrauterina de 2 luni, copilul a trecut oficial de la stadiul de embrion la cel de fetus. Pentru ca incepand cu aceasta varsta placenta preia functionalitatea de a alimenta copilul prin intermediul cordonului ombilical, este foarte important sa fii din ce in ce mai atenta la ceea ce mananci, pentru ca astfel copilul primeste toata hrana de la mama sa, inclusiv eventualele substante nocive. Deci, prudenta cand vine vorba de medicamente, alcool sau nicotina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here