SuperBebe
Intra in Banda-Info

A-22-a luna – Miscare si coordonare

12.09.2010 superbebe

Dupa perioada dificila a primului an, cand sugarul depinde in totalitate de parinti pentru ca nu se poate misca singur, nu se poate hrani si ingriji singur, nu urmeaza deloc o perioada usoara pentru parinti. Din contra, lunile cuprinse intre 1 si 2 ani sunt chiar mai solicitante fiindca micutul incepe sa mearga. Sunt 12 luni minunate, pline ochi cu noutati pe care micutul le asimileaza ca un burete care absoarbe tot.

22-copil-1-2_miscarea_si_coordonarea_cunoasterea_lumii_exterioare
Foto 1 din 1

Desi dezvoltarea abilitatilor nu urmeaza acelasi tipar ca si cele de mobilitate, exista totusi multe similaritati. Asa cum controlul motoriu incepe de la cap si merge in jos inspre partile corpului, tot in aceasta ordine se vor dezvolta si celelalte abilitati. Astfel ca umerii vor fi controlati primii, apoi bratele si apoi degetele. Chiar daca de cand e foarte mic, de la nastere, pare ca isi poate controla mainile, atunci cand pui degetul in palma bebelusului, va avea tendinta sa prinda si sa stranga minuta, este vorba doar de un gest reflex la acea varsta.

Cunoasterea lumii exterioare

Daca privesti o ceasca de sus, are o forma, daca o privesti dintr-o parte, are alta forma. Creierul este cel care unifica aceste perceptii vizuale. Cu cat ne rotim privirea obiectele din jur isi schimba formele incontinuu. Acest aspect, tehnic, se numeste dezvoltare constanta (adica numele tehnic pentru a spune ca intelegi ca o ceasca e o ceasca, indiferent din ce unghi o privesti). Insa este o abilitate complexa care se dezvolta in timp si gradat si nu poate fi verificata acasa de printi. In schimb, parintii pot verifica alte doua lucruri importante: identitatea (ii arati un obiect si apoi i-l arati mai tarziu cand micutul va trebui sa-l recunoasca) si permanenta (faptul ca stie ca un obiect conatinua sa existe chiar si cand bebe nu se uita la el). Intre 5 si 6 luni, bebe invata identitatea lucrurilor, iar intre 10 si 14 luni, ceea ce se numeste permanenta. Deja din luna a 22-a de viata, insa, acestea trebuie sa fie bine setate in mintea copilului.

Cand il inveti sa socializeze

Exista jocuri banale cu care poti sa-i testezi abilitatile de socializare, chiar daca, temperamental, copilul este foarte sociabil sau mai rezervat. Unul dintre aceste jocuri, desi poate parea banal, este jocul de-a v-ati ascunselea. Dupa 1 an, imediat ce incepe sa fie sigur pe propriile-i picioare, o sa observi ca „pitita“ cum i se spune popular, este unul dintre jocurile lui favorite. Orice loc unde se poate ascunde e minunat, in spatele scaunului, dupa o carte, sau chiar sub prosopul de baie. Il distreaza teribil daca te prefaci ca nu-l gasesti. Dar ii place si mai tare cand tu te ascunzi si el incerca sa te gaseasca. Ii place sa fie aprobat, privit, imitat in jocurile sale. Apoi apar jocurile in care cere participarea celorlalti si raspunsul lor, are nevoie de audienta si aplauze si lucrurile se complica din ce in ce mai mult. Pana la 18 luni are nevoie de ceilalti, el nu stie sa se joace singur. Trebuie sa ai rabdare cu el, este inca intr-o perioada in care e fragil si simte anxietate daca nu are raspuns si se trezeste singur. Dupa 18 luni abia acest tip de anxietate trece si incepe sa se joace singur. O sa mai fie nevoie de ceva timp pana cand copilul va invata sa se joace si sa se distreze singur. Lasa-l din cand in cand singur, sa vezi daca poate sa se descurce fara implicarea ta directa.

 
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
185 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky