SuperBebe
Intra in Banda-Info

A 15-a luna – Deprinderi alimentare

12.09.2010 superbebe

Dupa perioada dificila a primului an, cand sugarul depinde in totalitate de parinti pentru ca nu se poate misca singur, nu se poate hrani si ingriji singur, nu urmeaza deloc o perioada usoara pentru parinti. Din contra, lunile cuprinse intre 1 si 2 ani sunt chiar mai solicitante fiindca micutul incepe sa mearga. Sunt 12 luni minunate, pline ochi cu noutati pe care micutul le asimileaza ca un burete care absoarbe tot.

15-copil-1-2_obiceiuri_alimentare
Foto 1 din 1

Bebe e ca o tornada

Dupa ce implineste un an, bebe este de nestavilit. Copilului i se pare extrem de distractiv si-si va umple in mare masura timpul impingand, aruncand si trantind totul pe jos. In niciun caz nu inseamna ca are o pornire deliberat distrugatoare. Din contra. Face asta pentru ca lumea ii pare o mare scena unde poate sa experimenteze orice. Vrea sa vada ce se intampla daca… face asta, arunca cu asta, sau asta sau asta… pentru el este foarte incitant sa faca lucrurile sa se intample, indiferent ca deruleaza toata hartia igienica de pe sul sau tranteste pe jos toate cartile din rafturile bibliotecii. Toate jocurile care implica punerea unor obiecte (muulte) in cutii sau recipiente si apoi scoaterea lor iar si iar il fac foarte fericit si satisfacut. A stivui, a aduna, a strange si a ascunde jucarii va fi fascinatia urmatoarelor luni pentru el.

Obiceiuri alimentare

Dupa 1 an, si evident dupa ce incepe sa mearga, bebe va fi extrem de activ si neobosit. Cu toate acestea, desi pare ciudat, va veni o perioada in care apetitul copilului se va micsora. Sa nu te surprinda asta, nu e nefiresc. Pentru copiii de aceasta varsta e tipic acest fenomen, dupa 1 an incep sa manance mai putin si devin putin mai subtirei. Controversa este rezolvata daca te gandesti ca dupa un 1 an copilul nu mai creste atat de mult si in ritmul aiuritor in care crestea pina la 1 an. Astfel, crescand mai putin, e normal ca nevoia alimentara sa se diminueze. Este momentul cand, in schimbul unei cantitati mari de hrana, tu sa-i oferi varietate. Acum e momentul diversificarii, cand gusturile se invata si cultiva, si cand bebe va invata sa aleaga dintr-o varietate pe care tu i-o oferi la fiecare masa. Rezista tentatiei de a-i permite sa manance snack-uri sau dulciuri crezand ca astfel isi completeaza mesele ce tie ti se par acum insuficiente. Atata timp cat arata infloritor, cu siguranta este bine. Daca totusi ai indoieli, consulta medicul pediatru.

Formulele de lapte supliment

De la 12 luni pana la 18 luni, laptele supliment se recomanda sa fie un lapte de tranzitie sau lapte integral (3,25%). Dupa varsta de un an, copilul nu are nevoie de mai mult de 720 ml de lapte pe zi. La aceasta varsta, hrana lui e compusa mai mult din alimente solide. Acum, meniul lui e bogat, chiar divers, si chiar ai o lista lunga de retete pe care le pregatesti special pentru el.

 
Am mai scris despre: , , , , ,
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
185 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky