Ingrijire: Terapia CranioSacrală sau terapia care vindecă trupul şi sufletul deopotrivă

Foarte cunoscută pentru abilitatea sa de a trata durerea cronică şi o mare varietate de probleme neurologice şi neuromusculare, probleme ale ţesutului conjunctiv, precum şi toate tipurile de dureri de cap, probleme de auz, vertij, probleme articulare, probleme ale sinusurilor, şi probleme de vedere, terapia CranioSacrală este, de asemenea, un instrument puternic pentru vindecarea corpului emoţional şi a reducerii stresului. Terapia CranioSacrală este extrem de delicată şi extrem de puternică. Pacienţii sunt de multe ori surprinşi de faptul că, deşi sunt atinşi foarte uşor, simt impactul pe parcursul întregului lor corp. Uneori îşi amintesc de trecut şi pot experimenta o eliberare emoţională.

Benefică pentru gravide, bebeluşi şi proaspete mămici

Terapia CranioSacrală este indicată şi chiar recomandată în perioada sarcinii, deoarece mobilizează şi intensifică multe dintre procesele de adaptare normală la schimbările corpului femeii însărcinate. Este necesar ca aceste procese să fie deosebit de active pe durata sarcinii. Terapia CranioSacrală poate asista cu siguranţă procesele fiziologice normale. Terapia CranioSacrală poate fi eficientă şi pentru noua mamă, pentru că ajută la restaurarea funcţiei sistemului endocrin – în acest caz, glandele pituitară, suprarenale şi ovariene; a echilibrului hormonal; ajută la ameliorarea depresiei post-partum; restaurează funcţiile pelviene normale, eliminând astfel problemele spatelui, ulterioare naşterii şi pe cele similare. Primul tratament, în cazul bebeluşului, se poate realiza la câteva minute de la naştere. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtilă, dar devine mai aparentă pe măsura trecerii orelor de viaţă în afara uterului. Terapia CranioSacrală poate corecta problemele sistemului craniosacral imediat şi permanent. Aceste probleme, atunci când sunt corectate, pot duce la evitarea dezvoltării colicilor, a problemelor respiratorii, a hiperactivităţii, a dislexiei, a atacurilor de apoplexie, a sindromului de sugari netonificaţi și a alergiilor. Se pot contracara multe cazuri de paralizie cerebrală, scolioză şi probleme dentare. Mai mult, s-a constatat că, în urma tratamentului, starea generală a sănătăţii copilului s-a îmbunătăţit.

Probleme pentru care există soluţii

Tratamentul se poate adresa multiplelor probleme legate de bolile copilăriei şi de alte disfuncţii: În cazut bolilor copilăriei, asemeni pojarului, oreionului, vărsatului de vânt etc., terapia CranioSacrală poate fi utilizată eficient în vederea scăderii febrei şi a trecerii mai uşoare a copilului prin majoritatea acestor stări. Se întăreşte sistemul imunitar şi se mobilizează sistemul nervos autonom, astfel încât imunitatea corpului să fie întărită.

  • Alergii – respiratorii, alimentare.
  • Colici, probleme digestive şi de eliminare – sunt corectate prin terapia CranioSacrală în procent de 75%, cu excepţia cazului în care sunt cauzate de tumori sau de alte probleme patologice grave.
  • Copiii hiperactivi sunt trataţi foarte eficient prin intermediul terapiei CranioSacrale în cazul în care problema la origine nu este una emoţională. Din cazuistică reiese că 50-60% din problemele copiilor hiperactivi își au baza în sistemul craniosacral.
  • Disfuncţii în învăţare şi dislexie. Ca şi în cazul copiilor hiperactivi, când problema își are originile în sistemul craniosacral, tratamentul este foarte eficient, în aproximativ 50-60% din cazuri.
  • Probleme psihologice.
  • Sindromul Down.
  • Retardul mental.
  • Paralizie cerebrală. Cele mai multe experienţe au fost legate de paralizia spastică. Starea tuturor acestor copii s-a îmbunătăţit – în unele cazuri, spectaculos, în alte cazuri – mai puţin. Uneori, spasticitatea este eliberată, dar copilul rămâne cu paralizie flască. Paralizia flască este mult mai confortabilă decât paralizia spastică, aşadar merită încercat.
  • Atacuri de apoplexie. Răspunsul copiilor afectaţi de atacuri de apoplexie este strict dependent de cauza atacurilor. Mulţi dintre aceștia au încetat să mai aibă atacuri, fără administrarea medicamentelor, pe măsura desfăşurării terapiei CranioSacrale. Unii copii ale căror atacuri se datorează unor dereglări cerebrale mai profunde, nu răspund deloc, însă majoritatea încetează să mai aibă atacuri şi necesită reducerea dozei de medicamente.
  • Autism. S-a observat o îmbunătăţire semnificativă în cazul comportamentului auto-distructiv, al prezentării afecţiunii şi al interacţiunii sociale.
  • Scolioza. În unele cazuri de scolioză, cauza este craniosacrală. Adeseori, tubul membranei dura mater care coboară pe canalul vertebral prezintă o răsucire, care poate fi detectată de foarte timpuriu. Coloana vertebrală rezistă la răsucire cât de mult poate, dar uneori, în perioada anterioară pubertăţii sau în adolescenţa timpurie, coloana vertebrală începe să se răsucească, ca răspuns la membrana dura mater răsucită. Această situaţie reprezintă începuturile scoliozei. Uneori, dacă se depistează din timp, poate fi corectată prin intermediul terapiei CranioSacrale, scolioza dispărând.
  • Ortodinţia. Deseori scurtează durata ortodinţiei, eliminând ocazional nevoia, în întregime.
  • Strabism – când problema este cauzată de tensiunea membranei dura mater, care afectează nervii oculari, rezultatele sunt excelente şi spectaculoase, uneori s-a evitat chiar operaţia la ochi.

Terapia îşi are rădăcinile în osteopatie, tratament descoperit în 1874 de Dr. Andrew Taylor Still. După Dr. Still, fluxul liber al lichidelor din ţesuturi – sângele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenţa sănătăţii. Tehnica craniosacrală a fost dezvoltată mai departe între anii 1930-1940 de Dr. Sutherland, discipol al Dr Still. El a dovedit medical că lichidul cerebrospinal – care irigă creierul şi măduva – produs de măduvă, are un puls ritmic. Acest puls ritmic poate fi simţit-palpat în orice os sau în orice ţesut. Acest puls numai atunci funcţioneză armonic şi neperturbat dacă oasele craniene au o anumită elasticitate şi pot urmări fazele de umplere şi de golire ale acestui lichid cerebrospinal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here