Scaunul auto pentru copii – o necesitate pentru siguranta in masina

Toate modelele de scaune auto existente pe piata trebuie sa indeplineasca anumite standarde de siguranta conform normelor Europene in vigoare. Aceste certificari trebuie sa fie trecutaepe fiecare scaun in parte in lateral sau pe parte din spate (ECE).

Pe langa adaptarea sa la prevederile legale, scaunul auto trebuie instalat corect pentru ca cel mic sa nu fie in pericol. Spre exemplu, parintii trebuie sa stie ca inainte de implinirea varstei de un an, scaunul bebelusului trebuie pozitionat invers sensului de mers deoarece in cazul unui impact frontal riscul de ranire va fi mai mic. De asemenea trebuie acordata o atentie mare modului in care este fixat scaunul auto, si anume centurile de siguranta ale masinii sa fie tensionate – daca e vorba de un scaun auto ce se fixeaza cu cu ajutorul centurilor auto -, respectiv sa faca click daca aveti un scaun auto cu sistem Isofix. Acest sistem Isofix este considerat cel mai sigur sistem de prindere a scaunului auto pentru copii si este compatibil cu marea majoritate a autovehicolelor din ultimii ani.

Scaunul potrivit greutatii si inaltimii copilului este estential in cazul unui eveniment nedorit, precum un accident rutier., de aceea parintii trebuie sa fie extrem de atenti cand sunt pusi in fata faptului de a achizitiona un scaun auto. Scaunele auto pentru copii sa imparte in sase grupe distincte.

–        Grupa 0, nou-nascuti pana in 13 kg.

–        Grupa 0+, nou nascuti pana la  18 kg.

–        Grupa 1, de la 9 pana la 18 kg

–        Grupa 1+, de la 9 pana la 25 kg

–        Grupa 2, de la 9 pana la 36 kg

–        Grupa 3, de la 15 pana la 36 kg

Cand vine vorba de inlocuirea scaunului auto, parintii nu trebuie sa se grabeasca sa schimbe scaunul auto al micutului. Exista cativa factori care pot indica patintiilor ca a venit momentul sa modifice scaunul celui mic. De regula, se recomanda trecerea de la o grupa de scaune auto la alta atunci cand crestetul celui mic depaseste partea de sus a scaunului sau daca greutatea copilului depaseste greutatea admisa de scaunul detinut.

Un studiu realizat de catre National Highway Traffic and Safety Administration, in Statele Unite, a indicat ca un procent de aproape 72% dintre scaunele auto instalate de parinti erau plasate necorespunzator. Asadar, potrivit acestei organizatii multi parinti nu sunt suficienti de atenti atunci cand instaleaza scaunul de masina al copilului lor. Totusi, atunci cand este instalat corect scaunul auto poate preveni pana la 71% riscul vatamarii celui mic.

Asadar, parinti, fiti atenti ce fel de scaun auto cumparati pentru copilasul vostru, dar si cum il instalati.  Acordati importanta cuvenita manualului de utilizare si urmati instructiunile prevazute cu atentie.

 

Sursa Text: Marga Rotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here