Mosul cu care crestem mari

    Foto: Guliver

    Daca Mos Craciun si Mos Nicolae exista sau nu, daca nuielusa poate sta in ghetute sau daca lista de daruri trebuie sa fie nelimitata, toate acestea sunt probleme pe care majoritatea parintilor si le pun atunci cand este vorba de copilul lor.

    In primii ani de viata vei reusi sa ascunzi fata de copilul tau adevarul despre cine este Mos Craciun insa pe masura ce creste trebuie sa te astepti ca el, fie ca iti spune sau nu, sa inteleaga adevarul. Acest lucru este firesc in primul rand datorita faptului ca el evolueaza din punct de vedere intelectual si, daca in primii ani face mai greu diferenta intre real si imaginar, mai tarziu, imaginarul si fantasticul vor fi dimensiuni la fel de importante insa tratate ca atare de catre copil. Este posibil ca acest moment sa iti reactiveze tie anumite amintiri din copilarie si chiar frustari si trebuie sa ai grija sa nu proiectezi propriile stari si sentimente asupra copilului. Ia in considerare faptul ca acest proces de constientizare este unul firesc si nu are de ce sa fie trait ca o trauma atata timp cat noi nu ii dam dimensiunile unei traume.

    Nu trebuie sa subestimam capacitatea copiilor de a intelege adevarul si de a accepta. In plus, pentru copil, la fel ca pentru intreaga familie, magia sarbatorilor este mult mai mult decat aparitia misterioasa a unui mos cu barba alba incarcat cu cadouri si de aceea este important sa oferi copilului posibilitatea de a cunoaste si bucuria de a darui, de a primi daruri, de a petrece timp impreuna cu cei dragi, lucruri cu o valoare inestimabil mai mare decat obiectele primite in dar, fie ca ele vin de la Mos Craciun, de la parinti sau de la bunici.

    Care este mosul adevarat?

    Un copil la varsta intrebarilor te va asalta cu siguranta cu mii de intrebari despre lume, iar sarbatorile de iarna vor fi in aceasta perioada subiectul lui preferat. Ii vei spune de multe ori povestile lui Mos Craciun si Mos Nicolae, ii poti explica pe intelesul lui si semnificatia religioasa a Sarbatorii de Craciun, insa pentru un copil curios, probabil ca acestea nu vor fi suficiente. Asadar trebuie sa fii pregatita pentru intrebari care te pot pune in dificultate, intrebari la care este bine sa dai un raspuns cat mai apropiat de adevar. Una dintre intrebarile pe care este posibil sa ti le puna sau sa si le puna copilul tau, este legata de nedumerirea sa atunci cand vede peste tot Mosi Craciuni.

    In preajma sarbatorilor, peste tot unde mergeti aveti ocazia sa va intalniti cu Mosi veseli si amabili. In plus, daca copilul merge la gradinita, probabil ca se va organiza chiar si o petrecere unde Mosul va veni incarcat cu daruri. Si ce te faci atunci cand toate aceste „aparitii” sunt in contradictie cu faptul ca tu ia-i spus ca Mosul vine in noaptea de Craciun fara sa il vada nimeni. Vazand atatia Mosi in jurul lui, copilul va intreba probabil cine sunt acesti mosi si atunci va trebui sa ii dai un raspuns plauzibil care sa nu ii aduca dezamagire. O vaianta ar fi sa ii spui ca toti aceia sunt mesageri ai Mosului adevarat, insa orice explicatie ai alege, trebuie sa tii cont si de capacitatea de a intelege a copilului tau.

    O lista de dimensiuni acceptabile

    Parintii au metode diferite de a afla ce isi doresc copiii lor. Astfel, fie ca il vei ajuta sa scrie o scrisoare catre Mos, fie ca il intrebi tu pentru a-i spune Mosului, cu siguranta copilul va avea o intreaga lista de daruri pe care si le doreste. Este insa posibil ca dorintele lui sa depaseasca cu mult bugetul pe care il ai pentru daruri si aici intervine intrebarea: ce solutie gasesti? Sa iti vezi copilul dezamagit in fata bradului pentru ca nu aprimit papusa mult dorita este dureros si ar fi de preferat, atat pentru el cat si pentru tine, sa evitati aceasta suferinta. Astfel, este bine ca, atunci cand copilul isi manifesta dorinta de a primi de sarbatori diferite daruri, sa il ajuti sa aleaga dintre acestea pe cele preferate si, in functie de bugetul tau, sa le programati pe celelalte pentru a fi primite cu alte ocazii (ai grija insa sa te tii de cuvant).

    Sigur ca este vorba de frustrare si multi parinti vor spune ca nu suporta sa isi vada copilul suferind, insa trebuie sa facem diferenta intre dimensiunea acestei frustrari si suferinta de care ar putea avea parte atunci cand va fi mai mare si se va lovi de refuzul altor persoane fara a sti ca si asta se poate intampla. Lucrurile suna dur si nici un sfat nu trebuie luat ad literam. Toate metodele de educatie trebuie adaptate la situatie, la felul vostru de a comunica, la felul unic al copilului de a fi.

    Nuielusa Mosului

    O alta prolema controversata este aceea a nuielusei pe care unii parinti o „promit” copilului lor daca nu este cuminte. Cu toata conotatia pozitiva a sarbatorilor, nevoia parintilor de a-si disciplina copiii ii face sa apeleze la un simbol cu puternice rezonante: nuielusa primita de la Mos. Sunt parinti care incep chiar cu o luna sau doua inaite sa isi avertizeze copiii ca nu cvr primi daruri ci nuieluse de la Mosi daca nu sunt cuminti, insa este bine sa luam in considerare eficienta acestei atitudini.

    In educatia copiilor mici, lucrurile trebuie sa se desfasoare de obicei mai concret. Astfel, atunci cand cel mic face intentionat ceva ce stie ca nu este permis, lucrurile trebuie rezolvate pe loc si fie ca alegi o pedeapsa, fie ca alegi o simpla discutie totul trebuie sa se desfasoare atunci si sa te asiguri ca cel mic a inteles ce anume nu a facut corect. Sa ii promiti la nesfarsit ca, daca nu face cutare si cutare lucru, Mosul afla si nu ii aduce cadouri, este aproape inutil pentru ca in nici un caz nu vei face o lista pe care sa i-o citesti in fata ghetutelor goale sau a pomului impodobit si mai mult ca sigur, nici nu te va lasa inima sa nu ii cumperi daruri. In plus, copilul nici nu isi va mai aduce aminte despre ce a fost vorba cu atat mai putin sa invete ceva din asta. Totodata, promisiunea unei pedepse care apoi nu mai vine, poate fi perceputa de cel mic ca o avertizare inutila, care nu se concretizezaza si deci de care nu trebuie sa tina cont.

    Sunt pareri care spun ca nuielusa alaturi de cadouri ar semnifica pedeapsa si recompensa pentru lucrurile rele si pentru cele bune. Totusi, aceasta decizie, trebuie luata cu grija si in functie de felul de a fi al copilului si mai ales de capacitatea lui de intelegere intrucat poate lasa o amprenta negativa in mintea lui, provocand un puternic sentiment de rusine si poate chiar o trauma. Copilul poate intelege ca parintii nu il mai iubesc, ca „este un copil rau” cand de fapt mesajul tau este doar ca a facut lucruri care trebuie indreptate. Asadar, este mai bine sa ii transmiti clar si pe intelesul lui mesajul corect chiar atunci cand face ce nu trebuie si sa il apreciezi atunci cand procedeaza bine, nelasand sarbatoarea sa se transforme intr-o incercare de a-i „servi o lectie de viata” cu efecte neplacute chiar si pentru noi.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here