Joaca, sinonimul perfect al copilăriei

    Jocul îl ajută pe copil…

    • Să învețe ce înseamnă starea de bine, binele și mai ales ce înseamnă stima de sine.

    • Să facă față experiențelor de tot felul, chiar celor de genul tragediilor sau eșecurilor.

    • Să știe să echilibreze lucrurile și să aibă control în tot ce face, să înțeleagă ce înseamnă sensul controlului actelor și întreprinderilor sale. • Să învețe să relaționeze cu părinții, cu ceilalți copii, mai târziu cu semenii săi.

    • Să îi înțeleagă pe ceilalți, să știe ce înseamnă să ai grijă de cineva și să își dorească să fie grijuliu cu ceilalți.

    • Să fie creativ și mai ales imaginativ, să gândească și mai cu seamă să aibă idei, dar și să se disciplineze și să învețe să se concentreze. • Să se coordoneze din punct de vedere fizic.

    [HP] Multe personaje, distracție mare [/HP]

    De cele mai multe ori copiii sunt mai conștienți și știu, practic din instinct, că nu pot trăi fără joc. Pentru ei, a nu se juca înseamnă ceea ce înseamnă pentru oamenii a nu avea job. Nevoia lor de joacă este instinctuală pentru că le hrănește dezvoltarea în toate felurile. De foarte multe ori, copilul vrea să își implice părinții în jocul lui. În zilele noastre, devine din ce în ce mai dificil pentru părinți să reușească „să pună de-o parte” și ceva timp pentru joaca cu micuții și de aceea tind să nu mai dea importanța cuvenită acestei activități. Și nu este niciodată gratuit că psihologii trag din ce în ce mai multe semnale de alarmă în acest sens: copiii au nevoie ca de aer și hrană ca părinții să-și facă timp să se joace cu ei și să se implice în activitățile lor ludice.

    Acesta este și motivul pentru care tot timpul specialiștii simt nevoia să atragă permanent atenția adulților despre motivele pentru care jocul este extrem de important. Și mai ales că dincolo de nevoile biologice, jocul este partea cea mai importantă a vieții copilului. În timp ce se joacă, creierul unui copil e pus la muncă, micuțul e la job. Creierul unui copil este format și influențat de mediu, de toate lucrurile la care este expus și de impactul pe care toate aceste lucruri îl au asupra lui. Pe scurt, îl formează. Atunci când te joci cu copilul în mod regulat, reușești sistematic să-i împărtășești valorile tale și ale familiei, iar de acest lucru depinde în cea mai mare măsură comportamentul și atitudinea lui atât acasă cât și la școală. Imediat ce intră în lumea lui, e gata să învețe. Vei vedea acest lucru foarte clar în perioada primilor anișori când procesul de învățare este prin imitație. Mintea lui este ca o magazie goală. Orice lucru cu care tu îi hrănești mintea va fi stocat în memoria lui. De aceea este foarte important să-i „aprovizionezi” mintea ca să-i fie stimulate nevoile.

    [SFAT] [HS]Jucăriile hrănesc mintea [/HS]

    Jucăriile care îi sunt oferite funcționează ca instrumente atractive și stimulante și-l vor ajuta să se dezvolte prin intermediul jocului mai ales pe parcursul primelor stadii de creștere. În acest sens, jucându-te cu el într-un mod distractiv constituie o cale mult mai plăcută și mai relaxată de a-l face să învețe. Joaca este principalul contributor la dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a unui copil. Prin joc învață să comunice cu tine și cu ceilalți, să cântărească și rezolve probleme. Învață să te respecte pe tine, apoi pe ceilalți cu care va învăța să relaționeze social – rude, colegi, profesori etc. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here