Ce poate invata bebelusul cu ajutorul tau?

Foto: parenting.firstcry.com

Dupa ce bebelusul tau a invatat sa-ti recunoasca vocea, fata, sa-ti stie atingerea, si sa poata sa le asocieze cu ceea ce inseamna pentru el confortul, micutul tau va incepe sa raspunda din ce in ce mai mult provocarilor si va reactiona el insusi trimitand semnale. Prin urmare, e timpul pentru joaca, dar si pentru descoperire, invatare. Iata ce poate invata bebelusul cu ajutorul tau.

Dupa aproximativ doua luni sau cand vei observa ca este din ce in ce mai capabili sa-si coordoneze miscarile, vei vedea cata curiozitate se ascunde in micutul tau! Absolut orice apare „in peisaj“ pentru el constituie obiect de interes major si de joaca, si cercetare, indiferent ca e vorba de propriii parinti sau de obiectele din jur.

Este momentul ideal pentru a-ti incuraja si sustine copilul in procesul de invatare, vorbind permanent cu el, raspunzandu-i la expresiile vocale, si furnizandu-i permanent jucarii colorate potrivite acestei varste. Vei vedea pe zi ce trece cum personalitatea copilului iese la iveala si incepe sa se formeze si sa se dezvolte cu fiecare zi tot mai mult.

Cum incepe joaca?

In prima luna de viata si chiar pana in a cea de-a doua, nou-nascutii depind total de ceilalti pentru a initia interactiunea. Dar de la sfarsitul lunii a treia, bebelusul va sti sa se autoangajeze, raspunzand prin expresii faciale, vocalizari originale, dar mai ales gesturi. Imediat incepe sa li se imbunatateasca vederea si incep sa distinga lucrurile din jur din ce in ce mai clar.

De la simple contururi la un univers de forme si culori miscatoare, totul pentru micutul tau poate inseamna obiect de joaca si incantare. Nu uita, insa, ca odata cu joaca copilul descopera si astfel invata la aceasta varsta. De aceea, orice mic moment in care te joci cu el inseamna acumulare de deprinderi si cunoasterea a ceea ce-l inconjoara.

Sunetele sunt si ele o parte a lumii pe care o descopera cu incantare, dar mai ales sunt fericiti cand descopera ca pot ei insisi genera sunete atunci cand arunca o jucarie pe jos. Cum poti sa-l incurajezi pe bebelus sa invete si sa se joace? Simplu. Extrem de simplu. La aceasta varsta orice gest pe care-l faci fata de el si in care il poti face sa se simta implicat si-l poti determina sa-ti raspunda inseamna un joc sofisticat pentru micut.

Orice joc poate sa inceapa cu o simpla bataie din palme pentru a-i capta atentia si a-i atrage privirea. Daca reusesti sa faci acelasi gest pentru a-l face sa se implice de fiecare data cand te joci cu el, e ideal, pentru ca-i stabileste o rutina a momentului si stie ca la bataia din plame incepe joaca. Apoi puteti sa va jucati cu mainile. Poti sa-i incrucisezi mainile, sa i le deschizi imediat larg, iar sa i le apropii sau sa i le duci deasupra capului. Apoi poti sa faci exercitii cu picioarele, sa i le aduci inainte si inapoi ca si cum ar pedala pe bicicleta. Acopera-i ochii cu palma, apoi ia palma brusc de cateva ori. Sau acopera-ti tie fata cu palmele si in cateva secunde indeparteaza-le (da, acel cunoscut „cucu-bau”.)
Invata cu …o jucarie! De fapt, orice obiect colorat poate constitui o jucarie, de la lingurita rosie pana la jucaria zornaitoare sau piesele caruselului lui muzical „de nani“, pernuta sau propria paturica.

Dintre acestea fiecare copil nu dupa foarte mult timp isi „alege“ o jucarie preferata. Foloseste acesta jucarie preferata a lui ca sa-l faci sa-si miste privirea de colo-colo dupa ea, plimb-o in fata lui si fa-l sa o urmareasca cu privirea. Sau poti sa zornai o jucarie, dar pe care bebe sa n-o vada ca sa-l faci sa asocieze zgomotul pe care-l aude cu obiectul respectiv si sa-l determini sa caute sa-l gaseasca. Daca este treaz, lasa-l din cand in cand sa-si petreaca putin timp asezat pe burtica ca sa-si intareasca gatul si umerii, dar si sa descopere lucrurile de jur-imprejurul lui. (Dar stai cu ochii pe el cat timp se joaca pe burtica!). Imediat ce e obosit sau se plictiseste in aceasta pozitie, intoarce-l.
Poate cel mai important la varsta foarte mica, invata-l sa distinga expresiile faciale diferite. Acest lucru poti sa-l inveti aratandu-i tu diverse expresii faciale, si lasa-l sa te imite. Vorbeste-i permanent si lasa-l sa-ti raspunda.

Toate aceste „jocuri“ cu bebelusul te vor ajuta si sa-l observi cel mai bine, iar daca exista un singur moment in care suspectezi ca nu raspunde la semnalele ce vin din afara, daca nu reactioneaza la stimuli, de exemplu nu intoarce capul cand aude zgomot, neaparat consulta un medic.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here