Preconceptia la barbati

In momentul in care se stabileste preconceptia unui copil, majoritatea atentiei este concentrata asupra viitoarei mame. Putini sunt cei care realizeaza faptul ca jumatate din aceasta „ecuatie” este rezolvata de catre barbat. Urmatorul material este dedicat in exclusivitate barbatilor!

Chiar daca in SUA si in tarile europei de vest, se pune un mare accent pe preconceptia la barbati, nu intalnesti pe toate drumurile carti sau reviste care sa contina informatii referitoare la acest aspect. Barbatii nu sunt indemnati sa ia anumite vitamine si minerale prenatale, nu sunt invatati sa ocoleasca anumite pericole sau sa evite anumite lucruri care ar putea dauna produsului de conceptie. Iata de ce, impreuna cu specialistii, am alcatuit un ghid al viitorului tata.

Primul pas: vizita la medic

In momentul in care tu si partenera ta va ganditi la conceperea unui copil, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti faci o programare la medicul specialist. Anamneza este cea mai importanta operatiune pe care o va intreprinde medicul, urmand apoi, daca este cazul, o serie de investigatii care vor stabili daca esti apt pentru a aduce pe lume un copil sanatos. Doctorul va dori sa afle in primul rand daca iei anumite medicamente sau daca suferi de vreo boala cronica. Medicamente precum eritromicina, nitrofurantoinul (substanta care intra in componenta pastilelor prescrise pentru infectiile urinare), ketoconazolul (pentru candide si micoze) sau sulfalazina (antidiareic) pot afecta atat canditatea car si calitatea spermatozoizilor, cauzand prebleme de fertilitate. Daca urmezi un anumit tratament, iar pastilele pe care le ei prezinta risc, medicul iti va prescrie altele care sa aiba acelasi efect, dar care sa nu fie periculoase pentru produsul de conceptie. Retine faptul ca anabolizantele pe care unii barbati le iau cand merg la sala de forta pot avea efecte adverse pentru spermatozoizi. O alta intrebare venita din partea specialistului va fi legata de infectiile cu transmitere sexuala. Daca in prezent sau chiar cu ceva timp in urma ai contactat vreo astfel de infectie, vei fi supus unor investigatii amanuntite deoarece tu poti fi cauza infertilitatii cuplului, atunci cand este cazul.

Anamneza va cuprinde cateva intrebari legate de istoricul medical al familiei pacientului. Asemenea viitoarei mame si tu va trebui sa te interesezi in amanunt daca in familia ta au aparut cazuri de infertilitate de-a lungul vremii. Vei fi intrebat daca vreunul din membrii familiei a avut defecte din nastere, intarzieri de dezvoltare psihica sau fizica sau altfel de probleme care ar putea ridica semne de intrebare.

Si nu in ultimul rand, va trebui sa-i spui specialistului cu lux de amanunte ce fel de meserie ai si in ce mediu lucrezi.

 E momentul sa iei legatura cu rudele
Mai mult ca sigur, dupa prima vizita la specialist, vei fi indrumat sa iei legatura cu rudele tale pentru a-ti afla istoricul medical. Dupa ce veti povesti o multime de amintiri si va veti interesa care mai de care de ce a mai facut matusa sau verisoara din partea mamei, inainte de a inchide telefonul sau de a termina vizita, nu uita sa intrebi urmatoarele lucruri: daca cineva din familie a suferit unele malformatii cromozomiale cum ar fi sindromul Down sau infectii in zona genito-urinara. Mai apoi, va trebui sa intrebi daca vreuna dintre rudele tale de sange a suferit vreo intarziere mentala sau de dezvoltare sau daca s-a nascut cu defecte ale tubului neural.

 Fa-ti aprovizionarea cu alimente sanatoase
Daca te gandesti ca vei putea sa mananci in continuare carnati prajiti sau hamburgeri in timp ce partenera ta se chinuie sa urmeze o dieta sanatoasa pe baza de carne slaba la gratar si legume, te inseli. Nu numai ca-i va fi mult mai usor ei sa respecte dieta daca si tu i te vei alatura dar, in acelasi timp, calitatea spermatozoizilor tai se va imbunatati atunci cand organismul tau va primi numai hrana sanatoasa. Cele mai recente studii au aratat ca o nutritie saraca in vitamine, minerale si proteine poate afecta atat numarul cat si calitatea spermatozoizilor. Asdar, pentru micul dejun, aprovizioneaza-te cu cereale integrale, legume si suc de portocale, si ia-ti gandul de la ouale prajite in mult ulei cu garnitura de sunca si telemea. Astfel iti vei asigura necesarul de acid folic si vitamine pentru dimineata respectiva.

Zincul este un alt nutrient deloc de neglijat in perioada de preconceptie. Unele studii au aratat faptul ca o deficienta de zinc in organism poate duce la scaderea nivelului de testosteron. In concluzie, umple frigiderul cu carne rosie, fructe de mare, linte, mazare, ciuperci si salata verde, toate aceste alimente fiind recunoscute pentru continutul bogat in zinc.

Nu uita nici de vitamina C, responsabila pentru o buna mobilitate a spermatozoizilor. Fructele reprezinta cea mai buna alegere in acest caz: portocale, pepene, kiwi, mandarine si grapefruit. Tot in categoria alimentelor bogate in vitamina C intra si broccoli si sparanghelul.

 Atentie la petrecerile prelungite!
Este ormal ca la aceasta varsta cand nu ai alte responsabilitati in afara de casa si nevasta (pentru ca si nevasta este o responsabilitate) sa-ti ocupi timpul liber in compania prietenilor si sa mergi la cat mai multe petreceri. Daca printre planurile tale pentru viitorul apropiat se intrezareste un copil, pentru toate aceste distractii trebuie putina moderatie. Spermatozoizii pot fi afectati de un consum mare de tutun, alcool sau droguri. Ar fi foarte bine daca ai reusi sa renunti la fumat, nu numai in perioada de preconceptie, dar si dupa venirea pe lume a copilului, pentru ca, chiar daca nu-l alaptezi tu, simplul fapt ca in casa este fum de tigara, poate afecta sanatatea celui mic. In ceea ce priveste alcoolul, nu spune nimeni sa intri la abstinenta totala, pentru ca un pahar de bere sau un pahar de vin intr-o seara, nu va face nici un rau viitorului bebelus.

 Cum stai cu job-ul?
Majoritatea studiilor au aratat faptul ca stresul este principalul vinovat in cazul cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea. Se spune ca cei mai stresati sunt intelectualii. Cu cat locul de munca este mai solicitant si mai stresant, cu atat copilul se lasa mai mult asteptat. Iata un motiv bun pentru a privi lucrurile cu mai multa relaxare deoarece, pana la urma, trebuie sa te gandesti la ce este cu adevarat important in viata.

Trecand peste acest aspect, ne vom referi acum la mediul in care lucrezi. Anumite substante toxice prezente la locul de munca pot dauna calitatii spermei. Deoarece, spermatozoizii au nevoie de aprximativ trei luni de zile pentru a ajunge la maturitate, ar fi bine ca in acest interval sa eviti contactul cu chimicalele sau pesticidele de la locul de munca, in cazul in care ai de aface cu asa ceva. Dar nu numai la acestea trebuie sa fii atent ci si la alcool, tutun sau alte substante daunatoare. Daca nu poti renunta total la fumat, ar fi bine sa incerci sa reduci numarul de tigari pe zi, cel putin cu trei luni inainte de conceptie.

 Sfat:
Daca esti una dintre persoanele carora le place sa faca mult sport, de data aceasta, daca iti doresti sa devii tatic, ar fi bine sa privesti activitatile fizice cu mai mare atentie. Echipamentele sportive de genul colantilor pot produce foarte multa caldura in zona organelor genitale, iar caldura poate dauna calitatii spermei. Dar nu numai atat. Activitatile sportive, in exces, pot duce la scaderea nivelului de testosteron. De asemenea, mersul frecvent pe bicicleta poate ridica unele semne de intrebare in legatura cu mobilitatea si numarul spermatozoizilor.

 Atentie:
Specialistii sunt de parere ca, inainte de conceptie, orice barbat ar trebui sa evite pe cat posibil baile firbinti si saunele. Acest lucru deoarece temperaturile ridicate, asa cum am mai spus, pot cauza spermatozoizilor. Dusurile cu apa calduta, nu rece, nu prezinta nici un risc. Mai mult, este indicat ca barbatul sa aiba o abstinenta de patru – sase zile inainte de perioada fertila a femeii, daca doreste sa aiba un copil.

 Nota:
La ora actuala exista numeroase pareri legate de lenjeria intima a barbatilor: Unii spun ca, inainte de conceptie, barbatul ar trebui sa poarte numai boxeri, acestia permitand pastrarea temperaturii optime in zona genitala. Pe de alta parte, exista voci care afirma ca boxerii sunt doar o fita si ca nu ar avea nici un efect pozitiv sau negativ asupra produsului de conceptie. Pana una alta, medicii isi indeamna pacientii sa poarte chiloti mai largi, cel putin trei luni inainte de conceptie.

 

Surse:
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica – ginecologie, asistent universitar UMF Carol Davila
Sapiens Medical Center
www.sapiens.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here