O relatie de cuplu sanatoasa inseamna si compromisuri, dar si laude!

Imagine de Adina Voicu de la Pixabay

O relatie de cuplu sanatoasa se bazeaza pe capacitatea partenerilor de a face compromisuri, dar si de a se darui unul celuilalt, de a-si oferi afectiune si laude! Arata-i partenerului cat de mult ai nevoie de el, dar nu-l sufoca cu atentia ta excesiva, pentru a nu-l face sa se simta captiv in relatia voastra, acestea sunt principalele sfaturi oferite de mai toti terapeutii din lume.

Noi toti suntem fiinte sociale si toti avem nevoie de apreciere sociala intr-un fel sau altul, iar familia este unul dintre cele mai importante nuclee sociale.

Si barbatul, si femeia, intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de personalitate, dar nu discriminatoriu fata de sex, au nevoie de apreciere de la celalalt.

Studiile arata ca femeile ofera preponderent mai usor incurajari. Barbatii sunt mai reticenti in cuvinte, spune Lena Rusti, psihoterapeut. Asadar, si barbatii primesc laude si cu multa placere, numai ca nu recunosc acest lucru. Chiar si cei mai glaciali dintre ei apreciaza asta, asa ca nu va descurajati si incercati sa treceti dincolo de masca afisata. Uneori, aceasta tactica poate dezarma chiar si cel mai rece partener.

Stii ce spun terapeutii de cuplu? Cu cat mai putin valorizati ne simtim in exterior – la serviciu, printre cunostinte, in relatia cu parintii, cu fratii – cu atat partenerul nostru ar trebui sa compenseze acest lucru si sa ne daruiasca mai multa apreciere, astfel incat sa se creeze un echilibru. Noi toti aratam diverse lucruri, fapte, dar in feluri diferite.

Ce recomanda terapeutii?

1. Accentueaza, in primul rand, lucrurile pozitive. In dorinta de a imbunatati lucrurile, tendinta noastra este mai degraba de a face observatii decat complimente. Incepe, deci, sa vezi lucrurile pozitive si sa le spui, chiar daca sunt extraordinar de evidente. Nu te baza niciodata pe credinta ca stie asta, nu are nevoie sa i-o spun.

2. Exprima totul in cuvinte, lucruri care sunt in favoarea partenerului, a cuplului in general.

3. Cand iesiti cu prietenii, cu familia, scoate in evidenta lucrurile bune despre el/ea. Atunci cand cuplurile se intalnesc, tendinta este sa se tachineze. Partenerii isi fac glume mai mult sau mai putin rautacioase, care arata mai degraba conflictul dintre ei. Chiar daca exista un conflict la mijloc sau mai multe conflicte nerezolva te, asta nu inseamna ca nu putem face complimente.

Daca incurajam, daca valorizam, celalalt afla ce face bine si tendinta e de a merge in continuare in directia aceea, pentru ca o cunoaste, a avut un feedback bun, afirma psihoterapeutul Lena Rusti. Arata-i partenerului cat de mult ai nevoie de el, dar nu-l sufoca cu atentia ta excesiva, pentru a nu-l face sa se simta captiv in relatia voastra.

Exista vreo limita in a face laude?

Ca in orice, si in acest caz trebuie sa existe un echilibru. Daca daruiesti mereu si nu ai primit nimic in schimb si lasi ca aceste lucruri sa se cronicizeze, atunci se va crea un dezechilibru. Astfel, la un moment dat, partenerul tau poate sa creada ca tu nu ai nevoie sa auzi un cuvant de lauda, tu te hranesti laudandu-l si el se hraneste din laudat. Cu siguranta, el/ea va avea sentimentul ca asa e bine, dar nu este adevarat.

Cuplurile in care exista astfel de incurajari sunt mai solide, rezista mai mult in timp. Cele care vin la terapie sunt cupluri care au uitat sa se incurajeze reciproc si nu mai au niciun feedback unul de la celalalt. De regula, unul dintre ei se indreapta in exterior, unde primeste mai multa atentie.

S-ar putea sa-ti placa si: 16 expresii pe care sotiile doresc sa le auda de la soti

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here