Alergiile copiilor

Afectiunile alergice pediatrice comune includ alergii ale pielii, alergii alimentare, astm bronsic si reactii alergice secundare la diferite muscaturi si intepaturi de insecte de care puiul poate avea parte chiar si cand il plimbi in carucior.

Chiar daca alergiile exista de sute de ani, in ultima perioada au devenit mai frecvente si tot mai multi copii se confrunta cu problemele cauzate de aceastea. Formele complexe de alergie sunt intalnite tot mai des, iar bolile alergice iau proportii epidermice. Indiferent de tipul sau cauzele acestora, simptomele alergiilor sunt multiple, produc disconfort si afecteaza copiii si activitatile acestora. Mai mult decat atat, daca sunt netratate la timp, alergiile pot evolua spre forme persistente cu evolutie cronica (astmul, rinita alergica, dermatita atopica) sau forme acute (reactii alergice la medicamente, urticaria acuta). De aceea, fiecare parinte trebuie sa acorde o atentie deosebita preventiei si tratamentului alergiilor.

Cum pot fi prevenite alergiile?

Parinţti au un rol decisiv in prevenirea alergiilor la copii, in primul rand prin asigurarea unei alimentatii sanatoase care contine cat mai multe alimente naturale si organice si care este lipsita de conservanti, coloranti sau alte substante chimice daunatoare organismului. Alimentatia copilului are un rol important si in echilibrarea sistemului imunitar. In acest sens, se recomanda consumul alimentelor bogate in vitaminele C, A, E, in antioxidanti naturali, zinc, seleniu si calciu si se incearca, pe cat posibil, evitarea contactului cu alergenii care cauzeaza dezvoltarea alergiilor (dintre care cei mai cunoscuţi sunt polenul, ierburile, puful, parul de animal, acarienii, praful, mucegaiul, capsunile, laptele de vaca, oul, alunele si arahidele).

Pentru depistarea precoce a alergenilor la care copilul ar putea sa dezvolte sensibilitate, exista numeroase proceduri medicale. Diagnosticarea alergiilor prin testarile alergologice se poate efectua insa numai dupa o anumita varsta deoarece exista riscul unor rezultate false, din cauza faptului ca sistemul imunitar al copilului se afla intr-o continua dezvoltare. In acest sens, trebuie retinut faptul ca, in foarte multe cazuri, copilul dumnevoastra poate scapa de o anumita alergie odata cu inaintarea in varsta.

Text: Marga Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here