De ce se imbolnavesc bebelusii noaptea?

    Foto: Shutterstock

    Orice mamica experimentata stie ca simptomele micutului ei, atunci cand acesta este bolnav, se agraveaza noaptea. Acest lucru se intampla, de fapt, indiferent de varsta, din trei motive…

    Pozitia orizontala pe care o are copilul in timpul somnului modifica echilibrul de presiuni din organism agravand, de exemplu otalgia. Pozitia orizontala, favorizeaza scurgerea secretiilor nazale pe peretele posterior faringian, augmenteaza durerile de gat si agraveaza tusea. in al doilea rand, organismul nostru functioneaza pe baza unui asa-zis ritm circadian, in cursul caruia nivelurile hormonale cresc sau scad in functie de necesitatile organismului. Unii hormoni ne ajuta sa adormim, altii pregatesc organismul pentru activitatea diurna. in timpul zilei, nivelul crescut de cortizol, un hormon de stres, ne scade perceptia stimulilor durerosi si tine sub control febra. Noaptea, cand nivelul de cortizol scade, febra creste si discomfortul general se accentueaza. De asemenea, in timpul zilei simturile noastre sunt bombardate de o multitudine de stimuli externi, iar creierul este ocupat sa proceseze toate aceste informatii. Noaptea cantitatea de stimuli externi se reduce drastic, ceea ce permite creierului sa perceapa mai acut durerea. De multe ori, desi copilul are o stare generala foarte proasta noaptea, dimineata el pare sa se simta mai bine. Aceasta nu inseamna insa ca nu mai este bolnav. De aceea este necesar un consult pediatric dimineata pentru stabilirea planului de tratament. Pentru combaterea rapida a simptomelor care se agraveaza noaptea, orice mamica responsabila trebuie sa aiba o minima trusa de prim ajutor. Aceasta trebuie sa contina antiinflamatoare si antialgice (paracetamol, ibuprofen, algocalmin) pentru combaterea febrei si a durerii, picaturi auriculare (Otis, Otocalm) pentru combaterea otalgiei, picaturi nazale pentru dezobstructia nasului, adecvate varstei bebelusului (sub varsta de 1 an se vor evita produsele care contin efedrina) si un sirop de tuse.

    In general pentru combaterea febrei este bine sa avem mai multe siroape, fiecare avand la baza substante active diferite pentru a nu depasi doza maxima admisa a fiecarei substante in parte daca febra nu cedeaza dupa prima administrare de antitermic. De asemenea, este bine sa avem supozitoare, acestea putand sa ne fie de folos daca micutul varsa sau refuza administrarea orala de antitermice. Toate acestea ne pot ajuta sa trecem cu bine prin prima noapte de boala a copilului, pana ajungem cu el la medical pediatru care ii va prescrie o schema terapeutica in functie de concluziile examenului clinic.

    In momentul in care incepi sa-i dai copilului tau un tratament, trebuie urmat pana la final, atatea zile si in atatea doze, cat i-a prescris medicul. Ai vazut mai sus ca dimineata, cel mic ar parea ca se simte bine, insa, seara, starea generala proasta, ar putea sa reinceapa. De aceea, urmeaza tratamentul pana la capat, pentru a te asigura ca prichindelul tau se va vindeca definitiv.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here