„Concert” pe timpul nopţii

    Foto: Shutterstock

    Majoritatea părinţilor sunt îngrijoraţi atunci când, în liniştea nopţii, îşi aud bebeluşul sforăind. Această afecţiune este cunoscută în medicină sub numele de sindrom apneic obstructiv al somnului. Specialiştii sunt de părere că astfel de manifestări sunt normale în primele luni de viaţă, deoarece sistemul respirator al unui nou-născut este imatur. Astfel, căile respiratorii ale micuţilor sunt strâmte şi uneori blocate cu o mulţime de secreţii, provenite din viaţa intrauterină, iar aerul pătrunde mai greu în plămâni, micuţul forţându-se să respire corect. Sforăitul apare în urma vibraţiilor căilor aeriene superioare, în special a vibraţiei vălului palatin, atunci când trecerea aerului prin căile aeriene superioare este turbulentă. Uneori, sforăitul nu este decât un indiciu al faptului că cel mic are căile respiratorii obstrucţionate. În general, aceste sunete neplăcute se diminuează odată cu înaintarea în vârstă a copilului, pe măsură ce căile respiratorii ale acestuia se maturizează.

    [HP] Deviaţia de sept [/HP] În unele cazuri, sforăitul apare şi în urma prezenţei deviaţiei de sept (peretele despărţitor dintre cele două nări este strâmb), chiar şi la copiii foarte mici. Cu cât deviaţia septului este mai pronunţată, cu atât respiraţia va fi îngreunată. Prezentarea cu copilul la medicul ORL-ist este necesară, deoarece el este singurul în măsură să pună diagnosticul de deviaţie de sept şi să recomande cel mai bun tratament.

    [HP] Polipii nazali [/HP] O altă cauză importantă a sforăitului este prezenţa polipilor nazali. Aceştia sunt prelungiri ale mucoasei care căptuşeşte cavitatea nazală şi sinusurile paranazale. Prezenţa lor determină obstrucţia căilor respiratorii şi implicit o respiraţie dificilă. Se pare că există o legătură între sinuzita cronică, rinitele alergice sau astm şi formarea polipilor nazali. Tratanentul este chirurgical, însă, efectuat până la vârsta de 1 an, poate spori riscul de recidivă. Hipertrofia amigdalelor (amigdale mărite) poate fi şi ea ea o cauză frecventă a sforăitului.

    [SFAT] [HS] Pentru un somn liniştit [/HS] Unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva unei respiraţii greoaie este să-ţi ajuti copilul să aibă căile respiratorii desfundate. Serul fiziologic este prima armă pe care o găseşti în farmacie, util în primul rând pentru că permite degajarea narinelor. La fel şi apa de mare. După ce îi pui celui mic câteva picături de apă de mare sau ser fiziologic, poţi folosi „batista bebeluşului”, dispozitivul care se ataşază la aspirator. Însă ai mare grijă. Specialiştii sunt de părere că utilizarea abuzivă a aspiratorului nazal poate determina întreţinerea inflamaţiei mucoasei nazale şi implicit a secreţiilor. De asemenea, o baie caldă înainte de culcare este o bună metodă de a-l ajuta pe micuţ să respire uşor. [HS] Aer curat, uşor de respirat [/HS] Pe timpul iernii, atunci când instalaţiile de termoficare usucă aerul din casă sub limitele de confort, trebuie să-i asiguri micuţului condiţii optime de respirat. Un umidificator de aer este un accesoriu esenţial pentru camera bebeluşului. De asemenea, este recomandat să păstrezi casa extrem de curată. Pentru un aer proaspăt şi o bună igienă foloseşte un aspirator care te poate scăpa de alergeni. Şi foarte important, în cazul în care micuţul manifestă dificultate la respirat, nu este recomandat să ai în casă animale de companie. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here