Scaderea fiziologica in greutate

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Prima saptamana de viata a bebelusului poate fi considerata una dintre cele mai grele si, in acelsi timp, una dintre cele mai frumoase pentru proaspetii parinti.

    Primele teste. Nici nu a venit bine pe lume si bebelusul tau este supus deja primelor teste din viata sa, pentru care, culmea, va primi si nota. Testul Apgar, universal practicat, permite aprecierea starii de sanatate a copilului in momentul nasterii. El se efectueaza in primul si al cincilea minut de la nastere si are ca scop evaluarea a cinci functii vitale: respiratia, ritmul cardiac, tonusul muscular, culoarea pielii si raspunsul la stimulii externi. Fiecare dintre aceste criterii este notat de la 0 la 2, apoi toate rezultatele se aduna. Daca bebe primeste un scor intre 8-10, poti sa fii linistita. Acest lucru inseamna ca starea sanatatii sale este foarte buna, ca este bine oxigenat si ventilat. Insa, daca acest scor este mai mic, inseamna ca exista anumite probleme, iar medicii se vor ocupa de rezolvarea lor. Apoi cel mic este cantarit si masurat. Echipa medicala va verifica minutios ansamblul aparatului digestiv al bebelusului, iar, in final, i se va prinde o bratara, pe care sunt trecute numele si prenumele, sexul si ora nasterii.

    Dupa nastere.
    La nastere, greutatea normala a nou-nascutului este cuprinsa intre 3000- 3500 de grame. In primele zile care urmeaza nasterii, nou-nascutul pierde aproximativ 6-10 % din greutatea avuta initial. Aceasta scadere in greutate nu trebuie sa te ingrijoreze. Medicii sunt de parere ca acest fenomen se datoreaza in primul rand pierderilor necompensate de urina si meconiu. Mai mult decat atat, in primele zile, nou-nascutul este supus unui aport nutritional scazut, deoarece secretia lactata a mamei este insuficienta. Acest regim determina o ardere a tesuturilor de rezerva si chiar a propriilor tesuturi, ceea ce explica scaderea in greutate. Studiile de specialitate au demonstrat ca pierderea in greutate este direct proportionala cu greutatea avuta in momentul nasterii (greutate mare la nastere, pierdere mai mare de kilograme si revenire lenta). In urma cerecetarilor facute, medicii au ajuns la concluzia ca baieteii pierd in greutate mai mult decat fetitele.

    Monitorizeaza-l! Scaderea fiziologica in greutate nu trebuie sa te ingrijoreze, caci este un fenomen normal, de aceea nici nu trebuie combatuta. Atunci cand secretia lactata a mamei se normalizeaza, iar copilul va fi hranit corespunzator, acesta va incepe sa ia in greutate, urmand ca in aproximativ doua saptamani sa ajunga la greutatea cu care s-a nascut. Daca acest lucru nu se intampla, inseamna ca este vorba ori de o greseala de alimentatie, ori de existenta unei stari patologice, situatie in care trebuie cerut sfatul medicului. Dezvoltarea normala a celui mic trebuie supravegheata si controlata constant, prin cantarire. Dupa ce kilogramele piedute sunt recuperate, urmeaza o perioada de crestere accelerata, astfel ca, dupa patru luni, copilul va avea o greutate de doua ori mai mare decat cea avuta in momentul nasterii. Vizitele la medicul pediatru, o data pe luna in primele 6 luni si trimestrial pana sa un an, sunt obligatorii, chiar daca micutul tau se dezvolta corespunzator curbei ponderale.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here