Masajul contra colicilor: iata cum se face corect!

Imagine de joffi de la Pixabay

Orice solutie pentru combaterea colicilor poate fi luata in calcul, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca este si eficienta.

Alegere potrivita

Pentru cei mai multi dintre bebelusi colicii trec usor sau nici nu apar datorita unei alaptari corecte si, cand este vorba de alaptare la san, gratie alimentatiei echilibrate pe care o urmeaza mama. Pentru alti bebelusi este suficienta administrarea unor suspensii inainte sau dupa alaptare. In cazul bebelusilor alimentati cu formule de lapte, aceste solutii pot fi puse chiar in biberon si administrate odata cu laptele. O alta metoda recomandata de specialisti este masajul. Nu este complicat, dar nici nu trebuie considerat ca orice forma de masaj il poate ajuta pe copilas sa scape de durerile provocate de colici. Iata cum se face corect masajul contra colicilor la bebelus.

Specialistii in kinetoterapie iti pot arata cum sa procedezi. Nu este de ajuns sa lucrezi acasa ce ai vazut la cineva, ci sa participi la cateva sedinte, iar ulterior, macar periodic sa ai contact cu o persoana specializata care stie ce are de facut cu copilul tau.

Evolutia copilului este foarte rapida. El creste foarte repede si de la o saptamana la alta se schimba modul in care organismul sau reactioneaza la tratamentele aplicate, cantitatea acestora si durata. Sunt lucruri ce apar la copilul foarte mic ce nu se pot explica decat prin plans. De aceea trebuie sa stii sa interpretezi foarte corect semnele si sa identifici daca copilul tau sufera cu adevarat de colici sau are alte suparari.

Comunicare

Daca micutul este satul, are scutecul schimbat, mamele au un regim alimentar bun cand este alaptat, daca bebe a dormit in pozitie corecta si a fost transportat la fel de corect, nu ar avea de ce sa planga. Daca toate aceste elemente sunt eliminate, dar copilul tau continua sa planga, este cazul sa te gandesti la colici. Tehnica de masaj pentru ameliorarea colicilor este una combinata cu elemente din baby yoga (alt gen de yoga doar pentru copii, care foloseste, ca si yoga, pozitionari aplicate unui copil mic care nu intotdeauna colaboreaza sau reactioneaza ca un adult). Se incepe cu un contact normal cu copilul, dupa ce ai avut contactul vizual. Vei vedea ca dupa varsta de o luna, copilul incepe sa priveasca in ochii mamei. Contactul senzitiv cu copilul presupune un contact cu copilul dezbracat partial sau in totalitate. Trebuie sa fie un contact cat mai intim. Ca si punct de pornire pentru masaj, se pun palmele pe abdomenul copilului si se incearca o usoara presiune, vorbindu-i in acest timp copilului foarte calm chiar daca micutul plange si bate din picioare. Lucrurile se vor schimba doar daca se prinde un canal de comunicare cu copilul. Trebuie ca, pe parcurs, sa prinzi pauzele de plans si bebelusul sa poata auzi vocea calma a mamei.

Energie pozitiva

Mainile incalzesc abdomentul, iar presiunea aplicata cu blandete ii ofera copilului un sentiment de siguranta. Prin intermediul mainilor copilul se poate relaxa deoarece se face un transfer de energie. Dupa doua, maxim cinci minute, daca procedura este realizata corect, starea copilului se va schimba. Rezultatele tin foarte mult de starea parintilor.

Cand se manifesta colicii, copilul nu trebuie leganat pentru ca acest lucru nu il ajuta in mod direct, ci mai mult, va fi dependent de aceasta manevra. Leganatul, (atentie, nu zdruncinatul!), poate fi folosit pentru a calma copilul si a putea trece apoi la masajul efectiv.

Masajul anticolici contureaza abdomenul copilului in forma literei U intors. Se trece cu palma cu o miscare inceata din flancul drept al copilului urcand pana la rebordul costal in sensul acelor de ceasornic, pe care il contureaza si se incheie in flancul stang al abdomenului. Este o miscare ce trebuie repetata si care pe langa efectul calmant urmareste si mobilizarea continutului intestinal (gaze), timp de cinci-zece minute. Masajul de acest gen trebuie facut de fiecare data cand copilul are nevoie. Acest gen de program poate fi facut foarte bine acasa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here