Intalnirea cu bebe si depresiile postnatale

Intalnirea cu bebe – dragoste la prima vedere? Desi ca si gravida erai foarte entuziasmata sa pregatesti tot ce ai nevoie pentru micutul tau de la patut pana la carucior, acum, cu bebe in brate nu simti acea fericire de nedescris la care te asteptai. Ei bine, nu esti tu de vina ci schimbarile hormonale prin care treci. Doctorii sunt de parere ca nasterile naturale ajuta la crearea unei legaturi materne, un travaliu prelungit sau o nastere mai grea pot duce la apariatia depresiei postnatale.

Prima intalnire cu micutul tau este cel mai frumos moment din viata ta. Dupa ce l-ai purtat noua luni in pantece, i-ai ascultat bataile inimii la ecografie si i-ai vorbit cu drag, iata momentul cand poti face cunostinta cu bebe. Este extrem de important ca dupa nastere copilul sa fie asezat pe pieptul mamei, pentru ca cel mic este speriat de mediul nou in care se afla iar bataile inimii si caldura mamei ii lipsesc. In acel moment unic se creeaza acea legatura speciala mama-copil care de multe ori ajuta ca sa se porneasca si lactatia.

Depresiile postnatale. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii Cambrige, peste 75% dintre femei sufera de o forma de depresie post-natala. Unele forme de depresie pot fi chiar severe iar mama poate sa ii faca rau bebelusului sau chiar sa nu vrea sa auda de el. Depresia postnatala este o boala, la fel ca diabetul sau alte boli, si poate fi tratata prin terapie sau medicamentatie. Totusi nu trebuie confundata depresia postnatala cu tristetea postpartum. Aceasta din urma este simtita de aproape toate proaspetele mamici si in principiu trece de la sine in timp scurt.

Tristetea postnatala este considerata o etapa normala pentru proaspete mamici si dispare, de obicei, dupa 10 zile. Daca aceasta tristete se prelungeste iar simptomele sunt mai severe probabil este vorba despre depresie postpartum. Aceasta poate sa apara cel mai probabil la mamicile care au trecut prin: depresie postnatala la sarcina anterioara, o depresie care nu a avut legatura cu sarcina, sindrom premenstrual acut, o relatie sau casnicie dificila sau stresanta, lipsa de prieteni cu care sa se consulte, evenimente stresante in timpul sarcinii sau dupa nastere (cum ar fi o boala serioasa in timpul sarcinii, nastere prematura sau dificila). Despresia postnatala poate aparea insa si dupa un avort spontan sau nastere cu fat mort.

Simptomele depresiei postnatale: Pentru a face diferenta intre tristetea postnatala si depresia postnatala, pe langa durata de timp mai indelungata, ar trebui sesizate una sau mai multe dintre urmatoarele simptome: – dispozitie depresiva, stare de vinovatie, lipsa de speranta cu izbucniri facile in plans – lipsa poftei de viata si a dorintei de a intreprinde ceva (cu sau fara bebelus) – probleme de somn sau tulburari de alimentatie (lipsa apetitului, scadere in greutate) – dificultati de concentrare – ganduri suicidale. Toate acestea sunt semne clare ale unei depresii postnatale si se recomanda apelarea la sfatul unui specialist pentru a scurta perioada acestei boli, iar mama si copilul sa se poate bucura de fiecare clipa unul alaturi de celalalt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here