Dezvoltarea auzului bebelusului

    Foto: Shutterstock

    Simtul auzului, asemenea oricarui alt simt, se dezvolta in timp. Bebelusii incep sa auda chiar din momentul in care se afla in burtica mamei, insa toate cele cinci simturi incep sa lucreze impreuna mult mai tarziu.

    Se stie foarte bine ca un nou-nascut aude tot ce misca inca din primele ore ale sale pe aceasta lume. Singurul impediment este acela ca, in primele luni de viata, cel mic nu poate asocia sunetele cu obiectele sau fiintele care le produc. Pe masura ce creste, bebelusul isi va folosi urechile pentru a aduna cat mai multa informatie despre mediul inconjurator, ceea ce ii va stimula dezvoltarea creierului si il va ajuta sa capete abilitati fizice, precum sincronizarea membrelor, statul in fundulet, mersul de-a busilea sau mersul in picioare. Cand si cum se dezvolta auzul Specialistii sunt de parere ca simtul auzului este pe deplin dezvoltat la sfarsitul primei luni de viata a bebelusului, timp in care cel mic va parea foarte atent la toate sunetele din jurul lui, mai ales de cele inalte precum vocile stridente. Va reactiona la sunete familiare precum vocea ta, la fel de bine cum va parea interesat de tot ceea ce se aude nou.

    In jurul varstei de trei luni, cand cel mic iti va auzi vocea, isi va indrepta imediat privirea spre tine. Intre 7 si 10 luni, cel mic va reactiona la alte sunete necunoscute precum cel al pasilor pe podea, al muzicii sau al conversatiei. Intre 11 si 15 luni, bebelusii incep sa raspunda sunetelor auzite prin comportamente fizice, uneori si verbale. La aceasta varsta, daca iti vei intreba copilul „unde este tati“, va arata cu degetul spre el sau va ganguri ceva inteles numai de el. Pentru ca auzul bebelusului se dezvolta foarte repede, este necesar sa detectezi orice problema, cat mai curand posibil ca sa te poti adresa unui specialist.


    SFAT SUPERBEBE

    Cel mai recent studiu efectuat asupra poluarii fonice arata ca zgomotul este o problema atat de mare, incat aproape 10 milioane de oameni sunt fortati in fiecare an sa-si mute locuinta din cauza vecinilor zgomotosi sau a cartierelor expuse constant galagiei. 1 din 10 europeni, participanti la acest studiu, spun ca aparatele electrocasnice zgomotoase au reprezentat o problema in propria casa. Oamenii considera zgomotul facut de aspiratoare si masini de spalat ca fiind cel mai iritant, dar la fel sunt percepute si hotele si uscatoarele de rufe zgomotoase de catre posesorii lor.


    Specialistii sunt de parere ca simtul auzului este pe deplin dezvoltat la sfarsitul primei luni de viata a bebelusului…

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here