De ce sforaie bebelusul?

In primele luni de viata, aproape fiecare nou-nascut scoate niste sunete ciudate atunci cand doarme. Din acest motiv, majoritatea mamelor sunt ingrijorate ca la o varsta atat de frageda copiii lor sforaie. Afla aici de ce sforaie bebelusul.

In general, bebelusii scot niste zgomote ciudate in timp ce respira, lucru absolut normal in primele luni de viata, deoarece sistemul lor respirator nu este pe deplin maturat. Astfel, din cauza faptului ca deocamdata caile respiratorii sunt stramte si uneori blocate cu o multime de secretii care provin din viata intrauterina, aerul patrunde mai greu in plamani, iar cei mici se forteaza pentru a respira corect.

Sforaitul este rezultatul vibratiilor cailor aeriene superioare si in special al vibratiei valului palatin, cand trecerea aerului prin caile aeriene superioare este turbulenta.
De cele mai multe ori, aceste sunete neplacute se diminueaza odata cu trecerea timpului, pe masura ce caile respiratorii ale micutului se maturizeaza, iar bebelusul invata sa inghita excesul de saliva. Uneori, sforaitul nu este decat un indiciu al faptului ca pasajele respiratorii nu sunt atat de curate si eliberate precum ar trebui sa fie. Cand cel mic are caile respiratorii obstructionate, el trebuie sa respire mai puternic, pentru a face ca aerul sa treaca de asa-zisul blocaj, ceea ce duce la producerea sunetelor sforaitoare.

Ce poti face tu?

Asa cum am mai spus, sforaitul este in principal cauzat de obstructionarea cailor respiratorii. Si pentru ca multe dintre mame sunt ingrijorate de faptul ca bebelusii lor nu respira cu usurinta, iti vom oferi cateva solutii pentru a-l ajuta pe cel mic sa aiba un somn linistit si odihnitor.
Unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva unei respiratii greoaie este sa-ti ajuti bebelusul sa aiba caile respiratorii desfundate. Daca bebelusul tau pare sa aiba nasul infundat si este fonfanit, administreaza-i, cel putin o data pe zi, cateva picaturi de apa de mare in fiecare nara. Dupa ce ii pui celui mic cateva picaturi de apa de mare sau ser fiziologic, foloseste un aspirator nazal sau o pompita cu care sa-i extragi micutului toate mucozitatile deranjante.

O alta metoda care il va ajuta pe cel mic sa respire mai usor pe timpul noptii este ca inainte de culcare sa-i faci o baita cu apa calda pe tot corpul. Aburii si umiditatea ii vor permite nasucului sau sa elibereze secretiile. Pe timpul iernii, atunci cand instalatiile de termoficare usuca aerul din casa, poti folosi un umidificator de aer pe care sa-l fixezi in camera copilului.
Mai mult, incearca sa pastrezi casa extrem de curata pentru o buna igiena. Foloseste un aspirator care te poate scapa de alergeni si, foarte important, nu tine animale in camera copilului.

Pe masura ce bebelusul creste, sforaitul ar trebui sa se diminueze sau cel putin sa se transforme intr-un zgomot galgaitor inainte de etapa aparitiei dintisorilor, cand glandele salivare vor lucra mai constiincios.

In cazul in care sforaitul persista, trebuie sa te adresezi unui medic pediatru. Acesta va dori sa afle cat mai multe despre somnul micutului tau, motiv pentru care trebuie sa ai toate raspunsurile pregatite. Si nu poti face acest lucru daca nu-i monitorizezi zilnic somnul si sunetele pe care le scoate atunci cand doarme.

Uneori, deviatia de sept este cauza sforaitului, chiar si la copiii foarte mici. Peretele despartitor dintre cele doua nari este stramb si, firesc, respiratia are de suferit. Cu cat deviatia peretelui dintre nari, adica a septului, este mai mare, cu atat respiratia va fi mai ingreunata. Cel care pune diagnosticul deviatiei de sept este doar medicul specialist si tot el iti va recomanda cea mai buna modalitate de tratament, daca este cazul.

O alta cauza principala a sforaitului si a respiratiei dificile este reprezentata de polipii mariti. Acestia sunt constituiti din aglomerari de tesut limfoid implantat la nivelul peretelui postero-superior al rinofaringelui. Tratamentul este chirurgical, o operatie foarte simpla si usor de suportat de catre copil, insa, efectuat pana la varsta de 1 an, poate spori riscul de recidiva a afectiunii.

Sfatul Superbebe:

Deoarece sforaitul este o problema veche de cand lumea, s-au inventat de-a lungul timpului, atat paturi, cat si perne speciale care, folosite de cei ce sufera de aceasta problema, ii determina sa doarma in pozitie laterala, astfel ca limba si valul palatin sa se miste in jos si sa favorizeze trecerea nestingherita a aerului prin faringe. Cel care poate oferi cel mai bun tratament este insusi medicul specialist care, inainte de toate, trebuie sa depisteze cauza.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here