Băița de la A la Z

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    [HP] Băița pas cu pas [/HP]

    Datorită faptului că în timpul celor 9 luni de sarcină s-au dezvoltat într-un mediu lichid, majoritatea bebelușilor adoră să se bălăcească în apă. Așadar, băița nu va pune probleme majore. Specialiştii recomandă ca, până la vindecarea plăgii ombilicale, îmbăierea bebeluşului să nu se facă în cădiţă, ci doar parțial. Odată cu rezolvarea acestei probleme, cel puțin până la împlinirea vârstei de un an, copilul trebuie îmbăiat în fiecare seară. Se spală mai întâi gâtul, apoi brațele, pieptul și abdomenul, piciorușele și zona genitală. Apoi, copilul se întoarce pe burtică, susținut pe antebraț și se spală spatele și fundulețul. Toaleta feței se lasă la sfârșit, ștergându-se ochișorii, năsucul și urechiușele cu tampoane sterile. Curăţarea năsucului se face prin picurarea serului fiziologic în fiecare nară, apoi se extrag mucozităţile cu ajutorul pompiţei de nas. Urechile se curăţă cu beţişoare de urechi la interior, iar pavilionul extern, cu o compresă înmuiată în apă călduţă sau ceai de muşeţel. Pasul final al băiței este reprezentat de tăierea unghiuţelor, doar cu o forfecuţă cu vârfuri rotunjite.

    [HP] Îngrijirea părului [/HP]

    Din cauza faptului că nou-născuţii transpiră mult (secreţia de sebum se reglează foarte greu), părul se îngraşă foarte repede. De aceea, în primul an de viaţă, este indicat să-l speli zilnic pe cap. Acest lucru permite, în primul rând, evitarea apariţiei crustelor (acele cojiţe gălbui, datorate excesului de sebum), atât de inestetice, dar şi înlăturarea transpiraţiei. Pentru a-i spăla părul, foloseşte-te de un şampon special conceput pentru bebeluşi: blând, cu formule ce conţin ingredienţi neiritanţi pentru ochi şi mucoase (hipoalergenic, fără coloranţi, fără parfum), pentru a menţine PH-ul neutru al pielii, pentru evitarea usturimii ochilor şi pentru uşurinţă în descurcarea şi coafarea părului celui mic. Şampoanele pe bază de formule fără săpun sunt şi ele foarte utile, căci au avantajul de a nu ustura, atunci când pică în ochi (din greşeală).

    [HP] Totul pentru confortul bebelușului [/HP]

    Încă de la început, cu câteva minute înainte de băiţă trebuie să-ţi pregăteşti toate ustensilele necesare de care vei avea nevoie: prosoape, şampon, cremă de baie, ulei de corp pentru masaj, beţişoare de urechi, pompiţa de nas şi serul fiziologic, forfecuţa cu vârfuri rotunjire specială pentru bebeluşi, precum şi peria de păr şi hăinuţele în care îl vei îmbrăca apoi. Temperatura din camera în care îi faci baie celui mic trebuie să fie puţin mai ridicată decât de obicei. În momentul îmbăierii, este de preferat ca temperatura să fie de 22-24 de grade Celsius. Specialiștii recomandă ca primele băi să nu dureze mai mult de 5 minute, treptat, odată cu înainatrea în vârstă a copilului se va crește și durata îmbăierii. Din cădiţă nu trebuie să lipsească jucăriile, mai ales când bebe mai crește un pic. Copilul nu trebuie lăsat nicio secundă nesupravegheat în timpul băiței.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here