Ce inseamna „baby blues” si cum depasim aceasta perioada?

Imagine de Thorsten Frenzel de la Pixabay

Din punct de vedere medical, “baby blues” este numita perioada de imediat dupa nastere cand te poate cuprinde o depresie neasteptata. Aceasta tristete inexplicabila pe care o simti uneori ca proaspata mama nu ti se intampla numai tie, si in niciun caz nu e ceva condamnabil sau un lucru pentru care trebuie sa te simti vinovata, mai ales ca te poti vindeca, o poti depasi.

Oh, “Baby-blues”…
Imediat dupa ce te intorci de la maternitate, toti te intampina plini de atentie si bucurie, bebelusul tau se odihneste in sfarsit in patutul lui si e frumos, si sanatos. Si totusi ceva parca ti se intampla, ti se pare ca esti neputincioasa uneori, alteori nu ai chef, pur si simplu, de nimic, treburile casei par dintr-o data mult mai grele, simti ca esti suprasolicitata. Insa ceea ce te sperie si te intriga de-a dreptul este ca bebelusul pe care ti l-ai dorit atat de mult, si pe care l-ai asteptat atata, te lasa indiferenta.

Starea ta e legata de ceea ce, medical, se numeste depresie post-partum, o stare determinata de modificari hormonale, si care, in cele mai multe cazuri, poate fi mostenita.

Cercetarile in domeniu au evidentiat ca schimbarile bruste ale nivelurilor hormonale de estrogen, progesteron si hormoni tiroidieni au un efect puternic asupra dispozitiei. Perioada de “Baby blues” o poti recunoaste dupa urmatoarele simptome: oboseala, epuizare, sentimente de lipsa de speranta sau chiar depresie, tulburari de apetit si somn, confuzie, plans necontrolat, lipsa interesului fata de copil, teama de a nu face rau copilului sau propriei persoane, modificari de dispozitie. Si partea buna este ca dureaza cam 2 saptamani, maximum 3. Daca simptomele persista, atunci putem vorbi despre o depresie, carei ar trebui sa-i acorzi mult mai multa atentie.

Se pare ca, statistic vorbind, femeile cu un sindrom premenstrual sever sunt mai expuse depresiei post-partum. Acestea isi iubesc copiii la fel ca orice mama, dar sunt convinse ca nu pot fi capabile sa fie mame bune. Depresia post-partum se diferentiaza de baby-blues atat prin durata cat si prin efectele debilitante ale indiferentei fata de propria persoana si fata de copil.

Uneori tulburarile dispozitionale sunt foarte grave, pot avea trasaturi psihotice, caracterizate prin halucinatii, delir, in cazuri extrem de rare duc la infanticid.

“Baby blues” este o reactie foarte frecventa ce apare dupa nastere, brusc, dupa a treia sau a patra zi. Din punct de vedere statistic, pana la 70% dintre noile mamici se confrunta cu acest tip de probleme emotionale.

Anxietatea postpartum sau tulburarea de panica, insa, este ceea ce se experimenteaza ca anxietate intensa sau frica irationala, prezentand puls accelerat, transpiratie, senzatie de moarte iminenta, ameteli.

In toate aceste cazuri tratamentul prompt este important atat pentru mama, constand intr-o combinatie de medicatie si psihoterapie. Planul medical ideal include: evaluarea medicala pentru a exclude o problema fiziologica, evaluare psihiatrica, psihoterapie, posibil medicatie, grup de suport.

Consilierea poate fi oferita de: psiholog, asistent social, consilier specializat, psihiatru (prescrie medicatia si poate oferi consilierea).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here