Uter hipercontractil

    Foto: Shutterstock

    In timpul unei celor noua luni de sarcina poti avea diferite manisfestari, unele dintre acestea putand avea interpretari diferite chiar daca simptomul pare identic.

    O manifestare destul de des intalnita la multe viitoare mamici este cea a contractiilor, la unele gravide fiind o problema manifestata in ultimele luni de sarcina. in unele cazuri aceste contractii pot fi periculoase si pot insemna de fapt declansarea unui travaliu prematur, dar exista foarte multe situatii cand, practic, medicul iti va spune ca de fapt tot ceea ce se intampla cu tine este cat se poate de normal. S-ar putea sa te simti chiar contrariata de raspunbs si indignata ca nu ti se acorda atentia necesara si ai putea fi expusa riscului de a pierde copilul, dar totusi, trebuie sa ai incredere in specialistul tau si sa il crezi cand iti spune sa nu iti faci probleme inutile. in oricare dintre situatii, importnat este sa discuti cu medicul pentru a vedea ce ai de facut. Pentru aceste contractii care nu sunt considerate periculoase se spune ca nu exista o cauza anume a declansarii lor.

    Poate fi vorba de o predispozitie organica a gravidei pentru contractii, ce este accentuata de regula de oboseala fizica. In unele cazuri aceste contractii pot provoca tahicardie in sarcina. De obicei, se administreaza medicamente numite litice, care au rolul de a permite relaxarea abdomentului. Gravida le poate lua acasa, la recomandarea medicului si are nevoie de odihna. Daca contractiile sunt puternice, medicul va indica administrarea injectabila, dar aceasta se poate face numai in unitatile medicale spitalicesti. Nu toate femeile percep aceste contractii. Se poate intampla ca unele contractii, nepericuloase, cum este cazul contractiilor Braxton Hicks sa fie confundate cu cele autentice, cand exista riscul de a se deschide colul. in astfel de cazuri se indica de regula cerclajul colului (inchiderea chirurgicala, sub anestezie a colului. Pentru o diagnosticare cat mai precisa medicul poate face un tuseu vaginal si/sau ecografie.

    O gravida poate sesiza contractiile Braxton Hicks. Acestea sunt strangeri neregulate ale uterului, fiecare putand dura cateva minute inainte ca uterul sa se relaxeze. Unele femei de abia le observa, pe cand altele le indura mai greu. Muschiul uterului incepe sa se contracte usor inca din din saptamana a saptea de sarcina. Aceste contractii devin mai puternice si mai frecvente dupa saptamana a 20-a. Exista diferente, insa, aceste contractii, nepericuloase si cele autentice: durerea unei contractii tinde sa fie simtita la nivelul inferior al cervixului, in schim, in timpul unei contractii Hicks intregul uter se simte discomfortabil. in travaliu, contractiile sunt scurte si neregulate la inceput, iar apoi devin mai lungi si regulate. Contractiile Braxton Hicks tind sa fie la fel pe tot parcursul sarcinii. Nu exista un standard de manifestare pentru contractiile Braxton Hicks. Pot aparea din senin, de la o miscare a fatului sau in urma unui control ginecologic. Daca apar, nu inseamna ca bebelusul se va naste mai devreme.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here