Sarcina dupa anticonceptionale

    Amanarea momentului aparitiei unui copil in viata unui cuplu presupune, la cuplurile sanatoase si fertile, folosirea unei metode contraceptive.

    In societatea moderna, din ce in ce mai multe cupluri hotarasc sa nu lase la voia intamplarii aparitia unui copil in viata lor. La ora actuala, exista o multitudine de metode contraceptive care pot fi folosite de ambii parteneri pentru prevenirea aparitiei unei sarcini (prezervative, sterilet, contraceptive orale, contraceptive injectabile, implant intradermic, plasturi cu hormoni). Pilulele contraceptive combinate sunt folosite des in tara noastra. Pilula combinata estrogen-progesteron a fost introdusa pe piata la inceputul anilor ‘60. Pilula combinata contine hormoni similari, ca actiune biologica, cu estrogenul si progesteronul produse de ovare. In cursul anilor, in urma studiilor medicale, concentratia de hormoni din pilule s-a redus progresiv. In prezent, s-a ajuns la un dozaj minim. Pilulele combinate pot fi monofazice, bifazice sau trifazice, in functie de concentratia fiecarei pastile (toate au aceeasi concentratie sau dozajul este de doua sau trei tipuri, pentru a se apropia de variatiile hormonale ale unui ciclu natural). Hormonii continuti in pilula blocheaza functionarea ovarelor, inhiband secretia hormonala si ovulatia. Este foarte important ca pilulele contraceptive sa fie luate la sfatul medicului.

    Pilule – fertilitate – sarcina

    Anticonceptionalele orale sunt foarte eficace in prevenirea aparitiei sarcinii. Daca sunt administrate conform sfatului medicului, efectul contraceptiv este prezent atat in zilele in care este administrata pilula, cat si in zilele de pauza.

    Pilulele contraceptive pot avea si efecte terapeutice. Pentru protectia ficatului, insa, care trebuie sa metabolizeze, practic, pe langa substantele pe care femeia le introduce in corp pe cale alimentara, si „un medicament“ contraceptiv, este recomandat ca, periodic, sa se faca o pauza in administrarea pilulelor contraceptive, fara insa a face o regula din acest lucru.

    Unul dintre avantajele lor este restabilirea fertilitatii imediat dupa intreruperea administrarii de anticonceptionale orale. De regula, in prima luna dupa intreruperea lor, femeia are doua ovulatii in loc de una cum este normal. Dupa intreruperea administrarii de contraceptive orale nu este necesara o perioada de „asteptare“ (in care sa se foloseasca alte metode) inainte de conceperea unui copil, intrucat pilulele nu afecteaza o viitoare sarcina. Este insa contraindicat sa se administreze anticonceptionale in timpul sarcinii. Daca acest lucru se intampla, este indicata consultarea de urgenta a unui medic, pentru a evalua posibilitatea de a avea un copil sanatos.


    INTREBAREA LUNII

    Contraceptivele orale se pot lua si in timpul alaptarii?

    In timpul alaptarii sunt indicate contraceptivele orale care contin numai progesteron (nu contin si estrogen). De regula, se ia o tableta pe zi, fara pauza, pe toata perioada alaptarii. In unele cazuri, menstruatia poate sa dispara in perioada administrarii lor, dar nu este un motiv de alarmare. Va reveni la normal dupa oprirea administrarii sau trecerea la o metoda contraceptiva combinata cand se intrerupe alaptarea.


    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here