Tratamente naturiste de infertilitate

Cresterea economica si industrializarea, alaturi de folosirea intempestiva a antibioticelor si de modificarea tendintelor si obiceiurilor sexuale au dus la cresterea frecventei de aparitie a fenomenului de infertilitate in cuplu. Cele mai frecvente probleme de infertilitate rezolvate cu ajutorul plantelor medicinale sunt cele care au aparut in urma inflamatiilor sau tulburarilor hormonale.

Cum actioneaza plantele

Sanatatea populatiei depinde 27% de mostenirea genetica, 43% de modul de viata, 19% de mediul inconjurator si 11% de interventia medicului, releva o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Daca includem si consumul plantelor in modul nostru de viata – indiferent ca este sub forma de ceaiuri, sucuri sau ca atare – intelegem de ce tratamentele naturiste au inceput sa fie tot mai cautate in ultima perioada.

Astazi se cunoaste faptul ca plantele, chiar daca nu sunt „medicamente propriu-zise” pot avea efecte benefice asupra sanatatii in general si, in particular, asupra fertilitatii cuplului. Prin efectele tonice asupra glandelor endocrine dar fara a reprezenta insa o sursa de hormoni, plantele pot stimula secretia unor glande endocrine, precum ovarul, testiculul, hipofiza sau tiroida.

De asemenea pot interveni in restabilirea statusului fertil prin reglarea metabolismului, catalizarea unor procese fiziologice sau prin efectele antiinflamatorii. Astfel, anumite plante pot fi de ajutor in unele tipuri de infertilitate dar nu in toate cazurile si, de regula, nu trebuie sa se substituie unui tratament medical ci sa fie folosite in paralel cu acesta, ca terapie adjuvanta.

Cele mai importante plante

Dintre multitudinea de remedii vegetale care sunt cunoscute a avea efecte benefice asupra fertilitatii, va voi vorbi initial despre: branca-ursului (cu efecte exceptionale, atat asupra fertilitatii feminine, cat si a celei masculine), care la noi in tara a dobandit o mare popularitate datorita numeroaselor sale beneficii. In infertilitate este utilizata pentru efectele sale stimulatoare – asupra functiilor ovariene, testiculare si asupra circulatiei sangvine la nivel genital – datorita carora poate fi administrata cu succes in insuficienta ovariana, alterari ale spermatogenezei datorita unei insuficiente testiculare si impotenta masculina.

Este insa contraindicata in sarcina si afectiuni ale prostatei. Cu efecte cel putin la fel de importante este cunoscut la noi in tara si napraznicul – cu efecte vasoconstrictoare puternice, pentru care este benefic in impotenta masculina. De asemenea are efect regulator al secretiei hormonale ovariene si testiculare, putand ajuta in cazul in care infertilitatea este consecinta unor disfunctii ovariene sau a unei alterari a spermatogenezei, de cauza endocrina. Asparagus, cunoscut ca afrodiziac, cardiotonic, diuretic, expectorant, laxativ, tonic renal mai are si efect galactogog – stimuleaza secretia lactata, stimuleaza secretia de estrogen si este tonic hipofizar, efecte care-l fac sa fie utilizat si ca remediu pentru infertilitate.

Urzicile, cunoscute mai mult pentru efectele hemostatice, hipoglicemiante si colagoge, pe langa efectul galactogog, sunt considerate si tonice tiroidiene. Tot pentru reglarea secretiei hormonale sunt utilizate si: cretisoara care este cunoscuta popular in numeroase tari sub numele de „leacul femeilor”, coada-soricelului, telina, mugurii de zmeur, radacinile de unicorn sau mararul. Vitex agnus castus este un arbust foarte cunoscut in Occident si in SUA. Extracte obtinute din partile aeriene ale acestui arbust, pot avea efecte foarte puternice la nivelul glandei hipofize, regland nivelul unor hormoni foarte importanti in reproducerea feminina. Administrate pe cale interna in cure de 3 luni, extractele pot avea efecte spectaculoase in infertilitatea legata de excesul de prolactina, in tulburarile secretiei de progesteron sau hormon luteinizant.

Vitex Agnus castus se poate achizitiona si in farmaciile din tara noastra. Agnus Castus, numit si „fructul castitatii”, regleaza ciclurile menstruale si ovulatia. Poate fi folosit sub forma de ceai (o cana pe zi) sau fructele uscate si maruntite pot fi presarate pe alimente. Pot trece 12-18 luni pentru ca acest remediu sa isi demonstreze efectele pozitive. Este de preferat a nu se combina cu alt tratament hormonal si este contraindicat in sarcina. Capsunile sunt fructe care prin efectul tonic uterin, pot fi utilizate ca remediu pentru femeile cu istoric de avorturi repetate de cauza neprecizata.

Procesele inflamatorii genitale pot fi ameliorate cu mladite de zmeur, galbenele, coada soricelului, catina si in general cu orice planta medicinala care are efect antiinflamator. A fi sanatos, a trai mai mult si mai bine este fundamentul tuturor optiunilor umane de la origini si pana in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here