Sfaturi despre jucarii si joaca

    Joaca este importanta deoarece ii ajuta pe copii sa invete despre ei insisi si despre lumile lor sociale si fizice aflate in continua expansiune, oferind in egala masura oportunitati de a descoperi cum functioneaza lucrurile, de a se intelege cu altii si de a incerca roluri noi, potrivit medicului Kathleen Alfano, director al Departamentului de Cercetare al Fisher Price, companie care produce de 75 de ani jucarii educative. 

    In opinia dr. Alfano, joaca stimuleaza si dezvolta creativitatea si imaginatia, ofera resurse bogate pentru dezvoltarea limbajului si a competentei sociale, incurajeaza gandirea si abilitatile de rezolvare de probleme si dezvolta abilitati perceptive – motorii (cu grade diferite de finete, precum coordonarea ochi-mana si echilibrul) si ajuta la dezvoltarea puterii si coordonarii. 

    Joaca reprezinta integrarea de abilitati de limbaj, sociale, cognitive, imaginative si fizice si contribuie si la increderea in sine si valorile proprii, ajutand copiii sa invete si sa incerce abilitati sociale precum impartirea, negocierea si cooperarea, dezvoltand curiozitatea si crescand durata de mentinerea a atentiei. 

    Pentru a promova joaca plina de imaginatie, specialistul ii sfatuieste pe parinti sa aiba la indemana o colectie de elemente de deghizare pentru joaca de roluri.
    „Uitati-va la nori si imaginati-va pe rand cu ce seamana” 
    „Plantati seminte pentru o gandire plina de imaginatie prin citirea multor carti impreuna.” 
    „Puneti la dispozitia copiilor jucarii care le incurajeaza creativitatea si imaginatia.” 
    „Inventati povesti impreuna cu cel mic, construind pe elementele adaugate de fiecare.” 
    „Organizati intalniri de joaca impreuna cu alti copii pentru a incuraja joaca sociala si plina de imaginatie” 
    „Ascultati muzica impreuna cu cel mic si luati atitudinea transmisa de melodie (fericita, adormita)” 
    “Deveniti” pe rand lucruri care incep cu fiecare litera a alfabetului. „Cateodata fiti partenerul de joaca al copilului, alteori doar observati”. 
    „Folositi-va imaginatia si redescoperiti-va copilului interior” 

    Pentru a obtine maximum din joaca, sfatul este sa profiti de oportunitatea de a te juca si distra cu copilul – este o oportunitate extraordinara pe care nu vrei sa o ratezi. Observa apoi felul in care copilul se joaca – observarea va va oferi indicii referitoare la etapa urmatoare de dezvoltare. Specialistul spune ca parintii trebuie sa urmareasca semnalele copilului – sa fiti creativa si ingeniosi cand va jucati cu cel mic. 

    De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa acorde timp suficient jocului – copiii au nevoie de perioade lungi de timp pentru joaca; invata cel mai bine intr-un mediu care le acorda timpul necesar pentru a explora, descoperi si a se juca. Supervizarea este esentiala, motiv pentru care trebuie asigurate medii de joaca sigure, ferite de pericole atat in interior cat si afara. 

    O alta tema importanta este alegerea jucariilor. „Alegeti jucarii care se potrivesc zonei in care se va juca cel mic – anticipati felul in care copilul va folosi jucaria. Alegeti jucarii care reflecta stadiul actual de dezvoltare al copilului – aveti in vedere ce poate invata copilul de la fiecare jucarie. Jucariile sunt folosite si abuzate – verificati periodic sadiul in care se afla pentru a asigura siguranta si durabilitatea jucariei. Alegeti tipuri diferite de jucarii care vor amuza copilul si ii vor mentine atentia – pentru perioade active si linistite, pentru a se juca singur sau impreuna cu altii. Cititi cu atentie segmentul de varsta specificat pe jucarii – este trecut acolo din motive atat de siguranta cat si de dezvoltare”, atrage atentia dr. Kathleen Alfano. 

    La ce sa te uiti cand alegi o jucarie educationala? 
    Ei bine, exact asa cum explica si specialistul Fisher Price, o jucarie educationala buna trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: este potrivita varstei, sigura si durabila este amuzanta, poate fi folosta usor si intuitiv stimuleaza creativitatea, imaginatia si abilitatile cognitive incurajeaza curiozitatea si ingeniozitatea este un instrument pentru invatare si prezinta curriculum-ul intr-un mod amuzant este stimulanta, fara a deveni frustranta este interesanta pentru copil si invita la folosirea repetata implica interactiunea cu copilul si il lasa sa detina controlul. raspunde nevoilor si abilitatilor in dezvoltare sustine dezvoltarea jocului

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here