Uleiul de pește, hrană pentru creier

Foto: Shutterstock

Gustul lui extrem de neplăcut i-a făcut pe mulți copii să refuze să consume mai târziu chiar și peste. Și, în plus, beneficiile acestuia nu mai țin doar de tradiție, ci au fost evidențiate prin nenumărate studii întreprinse de prestigioase centre de cercetare. La noi, în mare parte, obiceiul s-a pierdut. Dar în alte țări, precum Islanda, uleiul de peste este administrat în grădinițe și în școli gratuit și multe firme îl pun la dispoziția angajaților lor.

Este o măsură firească dacă se iau în calcul imensele avantaje pe care le oferă uleiul de peste, atât pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului, cât și pentru sănătatea adulților și a vârstnicilor. În plus, între timp, uleiul de peste este disponibil cu un gust plăcut, astfel încât poate fi folosit chiar și la prepararea diferitelor salate pe bază de peste. Iar cine dorește îl găsește și sub formă de capsule. Mai mult, uleiul de pește poate fi acum administrat și copiilor sub un an pentru că acum există pe piață variante care pot fi administrate copiilor chiar din prima lună de viață. Uleiul de pește reprezintă principala sursă de acizi grași Omega-3, substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru, dar pe care acesta nu le poate sintetiza singur.

O veche zicală spunea că peștele este hrana creierului. Și, într-adevăr, uleiul de pește este o adevărată hrană, un adevărat combustibil pentru creier. El acționează în special prin cei doi acizi grași polinesaturați EPA și DHA, care reprezintă principalii acizi structurali ai creierului și se găsesc preponderent în cortexul cerebral, în membranele centrelor de comunicare sinaptice, în mitocondrii și fotoreceptorii retinei. Acizii grași polinesaturați EPA și DHA din Omega-3-ul conținut în uleiul de pește constituie circa 60% din lipidele din creier, astfel că putem afirma, fără reținere, că Omega-3 reprezintă cărămizile de temelie ale formării creierului. Nenumărate teste au pus în evidență creșterea memoriei pe termen scurt, a capacității de învățare, a puterii de concentrare și a capacității de reacție, evidențiind o corelație clară între aceste performanțe și concentrația de acizi esențiali de tip Omega-3 în sânge. Şcolarii care au luat ulei de peşte şi-au îmbunătățit capacitatea de concentrare şi performanţele şcolare. S-a observat, de asemenea, şi ameliorarea simptomelor ADHD (sindromul de deficiență de atenție şi hiperactivitate).

Cercetările întreprinse la Imperial College London pe copii cu vârsta între 8 și 13 ani au condus la rezultate uimitoare din punct de vedere al dezvoltării exponențiale a capacităților de învățare și de concentrare în urma administrării de acizi grași Omega-3 în combinație cu Omega-6, copiii fiind încurajați, în același timp, să scadă consumul de alimente nesănătoase și de băuturi carbogazoase și să facă exerciții fizice. Rezultatul care i-a surprins chiar și pe cercetători constă în creșterea markerului biochimic NAA, care a demonstrat o dezvoltare ultrarapidă a fibrelor, celulelor și conexiunilor din creier.

În Norwich, la Eaton Hall Special School s-a efectuat un studiu asupra unor grupuri mari de adolescenți cu probleme de comportament. În urma administrării timp de șase luni a unui supliment pe bază de ulei de pește, numărul de incidente violente a scăzut mult și nu s-au mai înregistrat evenimente grave. Alte studii au evidențiat efecte pozitive asupra copiilor hiperactivi cu atenție deficitară, cu dislexie sau cu autism. Asigurarea necesarului de acizi grași polinesaturați Omega-3 este însă necesară chiar cu mult înainte de naștere, timp în care fătul primește necesarul de la mamă prin intermediul placentei. Astfel, în această perioadă, o carență de Omega-3 afectează atât fătul, cât și mama care riscă o degradare generală a stării de sănătate, iar apoi o depresie postnatală. Perioada cea mai periculoasă o reprezintă ultimul semestru de sarcină, când creierul și retina au cea mai rapidă dezvoltare.

Uleiul de pește este necesar pentru sănătatea adultului în primul rând pentru că este un excelent stimulator al sistemului imunitar. Este benefic pentru piele, fertilitate și sarcină, în cazul bolilor cardiace, al diabetului, al artritei sau al bolii Alzheimer, reduce colesterolul și trigliceridele, îmbunătățește metabolismul, combate anxietatatea și depresiile și este util împotriva inflamațiilor. În afară de Omega-3, uleiul de pește mai conține vitamina D și vitamina A. Evident, atunci când alegem uleiul de pește pe care dorim să-l consumăm, trebuie să fim atenți la firma producătoare, în acest caz fiind extrem de important și nivelul de poluare a apelor de proveniență a peștelui. Evident, sunt de preferat apele mai puțin poluate, precum cele ale Atlanticului de Nord. De exemplu uleiul de pește islandez, ce poate fi administrat copiilor chiar din prima lună de viață, este un produs recunoscut printre cele mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here