Sanatatea femeii: Ciclul menstrual neregulat si ovulatia

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Ciclul menstrual este considerat a fi regulat daca survine lunar, la un interval care variaza intre 23-35 zile. Intr-un ciclu de 28 de zile, ovulatia se produce in ziua a 14-a, deci la jumatatea acestuia. Mergand pe acest mecanism, putem afirma ca, in functie de durata ciclului menstrual, ovulatia poate aparea intre zilele 10-18.

Citeste si: Cunoaste-ti ciclul menstrual, dar si cand se produce ovulatia

Exista si o formula de calcul pentru aflarea zilei in care se produce ovulatia, in functie de durata medie a ciclului (Formula Murag):Y=2,2+0,37X, unde Y este ziua ovulatiei si X reprezinta durata medie a ciclului menstrual.

Primul pas catre o sarcina este identificarea zilei in care are loc ovulatia. Acest lucru poate fi evidentiat prin efectuarea unor ecografii repetate pentru a vizualiza foliculul dominant, in cazul femeilor cu cicluri ovulatorii, fara patologie asociata.

O alta categorie este reprezentata de persoanele cu menstruatii neregulate, care survin la intervale mai mari sau mai mici decat cele considerate a fi normale. in aceste cazuri exista fie un dezechilibru in mecanismul neuro-hormonal implicat in reglarea ciclului menstrual, fie o afectiune a organelor care compun aparatul genital feminin.

Dozarile hormonale impreuna cu alte metode de explorare paraclinica ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si complet care va fi urmat de un tatament adecvat fiecarui caz in parte. Astfel sunt evaluate si valorificate la maxim sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala sau, in caz contrar, femeile sunt indrumate catre programele de reproducere asistata.

 

Citeste si: Ovarele polichistice, motiv de infertilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here