Nou nascut: Luna 9/Saptamana 39 de viata

    [PARAG]
    La aceasta varsta, bebelusul scoate tot felul de sunete, care, incet, incet, incep sa capete forma unor cuvinte. Unii copii, spre sfarsitul varstei de zece luni, sunt capabili sa pronunte cateva cuvinte scurte precum „pa”, „mama”, „tata” sau „papa”. De asemenea, ar putea imita sunetele produse de cateva animale. Iar ca sa-ti dai seama ca el intelege ce i se spune, vei observa ca atunci cand ii spui „nu”, se opreste pentru cateva minute din activitatea pe care o intreprinde. Oricum, asa cum am mai spus, face doar ceea ce-i place si cauta doar lucrurile ce prezinta un potential de explorare pentru el. Vei vedea ca va fi incantat sa se hraneasca singur, pentru ca este foarte interesat de invatarea si perfectionarea acestei aptitudini, insa nu va fi deloc cooperant si nu-ti va acorda nici cel mai mic ajutor atunci cand vei dori sa-l imbraci.
    Desi pare greu de crezut, la aceasta varsta cel mic poate anticipa evenimentele mult mai bine decat o facea pana acum. De exemplu, el asociaza anumite sunete si actiuni cu pregatirea pentru baita. Mai mult, stie ca atunci cand esti in bucatarie si faci anumite zgomote, el va manca foarte curand. Faptul ca invata sa anticipeze il va ajuta sa invete si ce inseamna rabdarea. Cu toate acestea, tot nu-i place sa astepte.
    [/PARAG]

    [PARAG]
    [HP] Afectiuni de sezon [/HP]
    In conditii „arzatoare”, nu este nimic neobisnuit pentru o persoana, indiferent de varsta, sa sufere de insolatie. Simptomatologia se poate traduce prin febra sau o temperatura ridicata a corpului, piele uscata si fierbinte la atingere, lipsa productiei de urina (bebelusul nu uda scutecele), stare de apatie, iritabilitate, asociate cu lipsa poftei de mancare. Pentru a preveni insolatia, cel putin in cazul bebelusilor, cel mai bine ar fi sa incerci sa-ti tii copilul departe de arsita soarelui, atunci cand afara se anunta canicula. Ofera-i cat mai multe lichide, pentru o buna hidratare a organismului, si, in lunile de vara, nu-l scoate din casa in intervalul orar 11.00-17.00. Ori de cate ori iesiti la plimbare, micutul trebuie sa poarte o palariuta de soare, haine cat mai lejere, din bumbac sau panza, deschise la culoare, iar pielea sa-i fie protejata cu lotiuni cu factor de protectie solara mai mare de 50.
    In cazul in care suspectezi ca bebelusul tau a facut insolatie, cere imediat sfatul medicului. Insolatia reprezinta o urgenta, deoarece necesita o scadere rapida a temperaturii corporale, lucru ce poate fi facut doar in spital sau sub asistenta unui specialist.
    „Timpanul spart” poate aparea la orice varsta, fiind o cauza a unei otite medii. Simptomatic, se manifesta prin durere de ureche, febra, stare de nervozitate, iritabilitate, copilul se trage sau se freaca la ureche, drenajul urechii.
    Pentru prevenirea „spargerii timpanului”, fii foarte atenta atunci cand ii cureti copilului urechiusele dupa baie. Nu-i baga nimic in ureche, nici macar betisoarele de vata, care sunt create pentru curatarea urechii la exterior. De asemenea, nu-l lasa sa se bage cu capul sub apa la baita si fii atenta la obiectele pe care si le-ar putea baga singur in ureche. Pentru orice suspiciune de „timpan spart”, cere sfatul medicului, care iti va prescrie cel mai bun tratament, sub forma de picaturi sau antibiotice pentru scaderea febrei si a durerilor.
    [/PARAG]

    [SFAT]
    [HS] Nu uita! [/HS]
    La aceasta varsta, bebelusul tau va cantari aproximativ 9.100 de grame si va masura circa 72 de centimetri in lungime.
    Cel mic are tot mai multe abilitati de miscare si, cu putin noroc si perseverenta, va reusi sa urce doua, trei trepte de-a busilea. Nici nu-l incuraja, deoarece nu va mai sti sa coboare, dar nici nu-l speria.
    Daca vei observa o schimbare in textura, continutul, culoarea sau mirosul scaunelor copilului tau, nu te ingrijora, deoarece acest lucru se datoreaza diversificarii alimentatiei.
    [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here