Dezvoltare bebelus: Luna 7/Saptamana 28 de viata

In aceasta perioada, cel mic descopera oglinda, marea fascinatie a oricarui bebelus. Va sta minute in sir in fata oglinzii, se va privi si isi va zambi. Isi va atinge hainele, va atinge oglinda, va face tot felul de grimase si toate acestea pentru ca nu realizeaza ca imaginea din oglinda este a lui. Si tot acum, va face tot felul de gesturi imitatoare.
Isi va folosi mainile pentru a imita diferite actiuni. Daca tu bati din palme, el va face acelasi lucru, ceea ce il va distra teribil. Ii place foarte tare sa se hraneasca singur cu alimentele pe care le poate tine in manuta si pe care le mozoleste dupa bunul sau plac cu gingiutele, la fel cum este incantat atunci cand ii dai sa bea laptic sau ceai dintr-o canuta. Toate aceste actiuni il fac pe bebelus sa se simta „om mare”.

Semne ale unei probleme de vedere

Multi parinti sunt preocupati de faptul ca bebelusul ar putea avea probleme de vedere si, de aceea, iti vom explica primele indicii ale unei astfel de afectiuni.
In cazul in care la aceasta varsta pupilele nu focuseaza sau sunt albe, ar fi cazul sa ceri sfatul unui medic oftalmolog. De asemenea, daca atunci cand ii oferi un obiect, bajbaie dupa el, pare ca nu te observa in preajma lui sau nu observa ce se petrece in jurul lui, ar trebui sa-ti pui cateva semne de intrebare. Alte simptome ale unor probleme de vedere pot fi faptul ca-si inclina capul intr-un unghi ciudat pentru a vedea un obiect, are strabism sau isi misca ochii intr-o maniera anormala.
Tot ce trebuie sa faci in astfel de cazuri este sa ceri sfatul medicului, care, in urma testelor, va diagnostica problema si va stabili daca micutul are nevoie de lentile pentru corectarea vederii sau necesita un altfel de tratament. Din fericire, in ziua de azi, aproape orice astfel de problema se poate trata, daca este descoperita la timp.

Infectia urechilor

Infectiile urechilor afecteaza cel mai des bebelusii si copiii mici. Acestea pot fi clasificate in trei categorii: otita medie (infectia urechii medii), otita interna si otita externa.
Infectiile urechii apar de cele mai multe ori in urma unei raceli sau a unei gripe, iar simptomele lor sunt asemanatoare. Pentru cele trei tipuri de otita, simptomele sunt cam aceleasi, cu mici exceptii: durere in zona urechii; bebelusul se trage sau se freaca la urechea dureroasa; daca il atingi la urechea infectata, cel mic va plange de durere; febra; scurgerea unui lichid (puroi) din urechea afectata; scaderea calitatii auzului; simptome de gripa; stare de agitatie in comportament; bebelusul nu se poate alimenta foarte bine.
Daca suspectezi vreunul dintre simptomele de mai sus ca fiind cele cu care se confrunta micutul tau, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ceri sfatul medicului, care iti va prescrie anumite medicamente pentru febra si diminuarea durerii. Tot el te va sfatui cum sa-i cureti copilului urechea la exterior, cu apa calda, sapun pentru copii si discuri de bumbac. In niciun caz nu trebuie sa incerci sa-i cureti copilului urechea in interior, iar picaturi pentru urechi sau alte medicamente fara prescriptie medicala nu au ce cauta in dulapiorul de urgenta al micutului, fara sa ai consimtamantul pediatrului.

Nu uita!

La sfarsitul celei de-a saptea luni de viata, bebelusul tau va cantari aproximativ 7.700 de grame si va masura in medie 69 de centimetri.
Cand adaugi un nou aliment in dieta copilului, fa-o cu grija, oferindu-i o cantitate foarte mica o data la doua saptamani, pentru a evita riscul aparitiei unei alergii alimentare.
Verifica periodic jucariile cu care se joaca bebelusul tau, pentru a vedea daca acestea au fost deteriorate. Arunca toate jucariile deteriorate, deoarece cel mic se poate rani cu ele, avand in vedere ca orice ii pica in mana, la varsta asta, baga in gura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here