Sarcina: A saptea luna – Saptamana 27

Tu

In a saptea luna de sarcina, cea mai mare parte a viitoarelor mame asimileaza in jur de 400 de grame pe saptamana. Uterul se pregateste de nastere si se poate contracta in mod regulat de mai multe ori pe zi. Abdomenul devine dur. Stomacul simte presiunea uterului care antreneaza aciditate. Pana in luna a sasea trebuia sa fi acumulat intre 6 si 8 kg, in mod ideal. La sfarsitul sarcinii, kilogramele se repartizeaza astfel: intre 3 si 3,5 kg pentru copil, 0,5 – 0,7 kg pentru placenta, 1,5 kg pentru lichidul amniotic, intre 3 si 3,5 kg pentru uter, sani şi volumul sanguin, intre 2 si 2,5 kg (sau mai mult) pentru retentia de apa si grasime. Uterul continua sa creasca. Celelalte organe, cu exceptia ficatului, au crescut si ele. Sub efectul hormonilor, este posibil sa suferi de sangerari gingivale. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi.

Bebelusul tau

Canalele respiratorii continua sa se subdivizeze si arborele bronhic este umplut cu lichid amniotic care se va resorbi la nastere. Nervii creierului se acopera de mielina, proces ce va continua pana aproape de varsta de 20 de ani. Copilul masoara 34 cm si cantareste 1 kg. Copilul este „viabil”, dar este de preferat sa ramana inca la caldura pentru ca este inca foarte vulnerabil pentru viata exterioara. Capul sau are acum o proportie potrivita in raport cu restul corpului, iar fata sa este aproape aceea pe care o vei descoperi la nastere. Are gene si sprancene si isi poate deschide ochii. Copilul tau are nevoie de mai multa energie, de calciu, fier, vitamina C si de proteine. Trebuie sa ii urmezi ritmul!

De stiut

Este momentul sa incepi cursuri care sa te pregateasca pentru o nastere mai usoara. Poti invata in cadrul acestor cursuri sa respiri si sa iti pui in miscare muschii pentru a face fata travaliului si expulziei. Adopta un ritm de viata normal pentru a nu provoca o nastere prematura. Evita activitatile si sporturile violente.

Asculta miscarile directe, remarca sughitul si alte schimbari

In jurul celei de-a 27-a saptamani, se poate auzi zgomotul facut de copilul tau daca cineva pune urechea pe abdomenul tau. Fii constienta ca ritmul tau cardiac este in intregime legat de cel al copilului si stresul si obiceiurile tale de viata il afecteaza in mod direct. Daca nu iti adaptezi ritmul de viata cu cel al starii tale de gravida, acest lucru poate genera anumite probleme. In timpul acestei saptamani vei simti miscarile copilului tau in fiecare zi. Exista si posibilitatea ca micutul tau sa sughită. Sughitul fetusului este foarte curios, foarte diferit de al nostru: este vorba de spasme, dar nu se produce niciun zgomot, pentru ca nu exista aer in plamani. Plamanii sunt, de altfel, ultimele organe vitale care se formeaza la copil. El nu le va folosi pentru ca primeste oxigen prin placenta si cordonul ombilical si, de asemenea, pentru ca inghite lichid amniotic. Totusi, micii muschi ai pieptului incep sa faca miscari comparabile cu cele ale respiratiei cu ajutorul diafragmei si al plamanilor. Copilul se pregateste pentru viata exterioara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here