Dezvoltare bebelus: Luna 6/Saptamana 21 de viata

Coordonarea simtului vizual cu miscarile membrelor este din ce in ce mai buna la bebelus. Cel mic se poate intinde si apuca foarte usor un obiect care ii „ia ochii”. De asemenea, isi gaseste degetele de la picioare fara nicio dificultate, le apuca si le baga in gurita. La inceputul acestei a sasea luni de viata, bebelusul este innebunit dupa aceasta activitate. Si, ca sa fie treaba treaba, isi exprima foarte clar emotiile. Este mai mult decat evident cand este suparat, se teme de ceva, este furios, fericit sau plictisit. Pentru a arata toate aceste stari, se foloseste de expresia faciala si de sunete. Nu uita ca starile lui se schimba foarte repede: acum plange si peste doua minute, rade. Vei observa ca iti da tot mai multe indicii comportamentale despre ceea ce-si doreste. Va intinde mainile pentru a fi luat in brate, la fel cum se va uita catre podea si va incepe sa scanceasca, atunci cand vrea sa fie lasat jos. Zambeste cu usurinta oricui, insa acest lucru s-ar putea sa se schimbe putin. Sa nu te simti inlaturata cand va zambi mai mult strainilor, deoarece micutul va vedea in ei o oportunitate de studiere a unei fete noi.

Alimente de evitat

Chiar daca il consideri deja copil mare, pentru ca a trecut la diversificarea alimentatiei, nu uita ca exista cateva alimente care nu ar trebui, cu niciun chip sa-si faca aparitia in dieta micutului, cel putin la aceasta varsta. Pana dupa prima aniversare, ar trebui sa eviti orice alimente cu care cel mic se poate ineca: crenwursti (chiar daca sunt taiati), unt de arahide, struguri, popcorn, nuci sau bomboane tari. De asemenea, laptele de vaca, deoarece acesta contine proteine ce nu pot fi digerate de organismul bebelusului. Spanacul, sfecla, morcovii sau guliile preparate in casa contin mari cantitati de nitrati care pot duce la instalarea anemiei. Mancarea pentru bebelusi gata preparata si imbuteliata la borcanele este foarte buna, deoarece producatorii inlatura orice substante daunatoare. Albusul de ou trebuie, de asemenea, exclus din alimentatia sugarului, deoarece este greu digerabil si poate provoca alergii alimentare. Pana una alta, galbenusul de ou fiert este foarte gustos si hranitor pentru aceasta varsta.

Candidoza bucala

Candidoza bucala este o infectie determinata de ciuperci care se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului. Este foarte frecventa la bebelus si sugari, nereprezentand o problema serioasa. De cele mai multe ori, arata asemenea laptelui branzit, in gura micutului tau, niste pete mici albe, fara leziuni. Nu sunt dureroase, dar ar fi bine sa fie tratate, la indicatia medicului pediatru.

Nu uita!

Spre sfarsitul celei de-a 21-a saptamani de viata, cel mic va cantari, in medie, aproximativ 6.800 de grame si va masura in lungime circa 64 de centimetri. Daca micutul se joaca singur si pare multumit, permite-i sa-si continue activitatea. Astfel ii vei incuraja independenta La aceasta varsta, bebelusul este alert aproape tot timpul cat este treaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here