Dezvoltare bebelus: Luna a 11-a/ saptamana 48 de viata

dezvoltare bebelus

Te vei distra teribil urmarindu-ti copilul in actiune, mai ales in aceasta perioada, cand pare sa descopere o multime de lucruri. Il vei observa probabil cum devine confuz atunci cand in calea sa intervine o bucata de sticla sau o oglinda. Va incerca sa treaca printr-un geam, pentru a ajunge la ceva ce isi doreste, sau va incerca sa apuce un obiect a carui reflexie apare in oglinda. Chiar se va uita in spatele oglinzii, pentru a vedea daca nu cumva acolo se ascunde ceva magic. Aceste comportamente foarte haioase demonstreaza ca prichindelul invata sa gandeasca si sa rezolve singur problemele.

La aceasta varsta, copilul tau se poate hrani singur, adica poate tine foarte usor in mana o canuta si poate bea din ea, la fel cum poate duce la gurita o lingura plina cu mancare. Va varsa pe jos aproape tot ce se afla in lingura si acest lucru din cauza faptului ca incheieturile mainilor sale nu sunt pe deplin dezvoltate pentru o coordonare perfecta. Daca vei dori sa-l ajuti, s-ar putea sa te refuze, chiar daca in farfurie se afla ceva care ii place foarte mult. Va dori sa faca multe lucruri singur, ceea ce inseamna ca va trebui sa-i permiti sa fie independent, pentru a-si perfectiona aptitudinile.

Vei observa ca, din zi in zi, cel mic este capabil de cat mai multe lucruri si asta deoarece controlul muschilor sai se imbunatateste vizibil. Daca nu merge singur deja, vei vedea zilele urmatoare ca, in timp ce se plimba pe langa mobila, la un moment dat va face doi, trei pasi, fara niciun ajutor. Fii pregatita sa-l filmezi, pentru ca vei dori toata viata sa revezi aceste imagini.

Loviturile la cap

Orice parinte se ingrijoreaza atunci cand copilul lui cade si se loveste la cap. Aceste accidente sunt destul obisnuite in viata celor mici, mai ales atunci cand iau primele lectii despre mers. Nu trebuie sa intri in panica pentru orice mic cucui, insa exista anumite lovituri la cap care necesita o ingrijire imediata. Cere de urgenta sfatul medicului pediatru in cazul in care cel mic prezinta urmatoarele simptome: insomnie sau dificultate la trezire, stare de confuzie, voma, greata, pupilele de marimi diferite, pierderea cunostintei, agitatie, sangerare, invinetirea pregnanta sau decolorarea pielii din zona in care s-a lovit.
Daca micutul se loveste la cap, examineaza-i rana si aplica-i o compresa cu apa rece, pentru a-i controla umflatura. Daca sangereaza, du-l la camera de urgenta, deoarece rana ar putea fi destul de adanca si ar putea necesita o cusatura. De fapt, orice cazatura serioasa ar trebui sa te trimita cu copilul la medic, pentru ca acesta sa-l examineze cu atentie si, eventual, sa-l supuna unor teste tomografice, pentru a pune cel mai corect diagnostic. Va trebui sa-ti urmaresti copilul in urmatoarele 24 de ore de la cazatura, pentru a te asigura ca nu a ramas cu leziuni profunde, care ii vor aduce probleme ulterior.

La aceasta varsta, copilul tau cantareste aproximativ 9.800 de grame si masoara circa 75 de centimetri.

In cazul in care copilul tau sta la soare mai mult de 15 minute, foloseste o crema cu protectie solara care sa-l apere de razele soarelui. Aplica-i crema cu 30 de minute inainte de a iesi din casa, astfel incat sa aiba timp sa actioneze si sa-i ofere cea mai buna protectie
Cel mic are nevoie de consecventa in ceea ce priveste actiunile care se petrec in jurul sau.
Cumpara-i tot felul de jucarii care ii vor oferi experiente noi. Nu cadea in capcana de a-i lua baietelului masinute si fetitei, papusi. Incurajeaza-l sa se joace cu toate jucariile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here