SuperBebe
Intra in Banda-Info

A 46-luna de viata – Dezvoltarea limbajului

17.09.2010 superbebe

La 3 ani, majoritatea copiilor vorbesc bine, cursiv, utilizand un vocabular destul de bogat (intre 800 si 1.000 de cuvinte), reusind de cele mai multe ori sa exprime ceea ce gandesc sau doresc.

10-copil-3-4-dezvoltarea-li
Foto 1 din 1

Cu toate acestea, exista copii de 3 ani care inca folosesc un limbaj de bebelus. La aceasta varsta, copilul este capabil sa foloseasca atat forme de plural ale substantivelor si verbelor, cat si pronume personale. La 3 ani copilul foloseste in vorbire propozitii simple, iar cuvintele nu vin destul de repede pentru a descrie tot ce este acolo. La 3 ani copiii gresesc sau se balbaie cand incearca sa se exprime. Este destul de obositor sa asculti si sa explici copilului tau toate nelamuririle si sa-i raspunzi la toate intrebarile. La varsta de 3-4 ani copiii incep sa inteleaga ce inseamna prepozitiile: sub, pe, intr-o parte, inapoi, deasupra. La 3 ani copiii pun intrebari. Incearca sa ai rabdare cu copilul tau. Unii copii devin vorbitori entuziasmati. Cei mai multi dintre ei vor raspunde la cererea voastra de a va lasa putin in liniste doar pentru cateva minute, dupa care isi vor continua seria de intrebari. Unii copii pot stalci sau gresi unele cuvinte, dar aceste probleme se vor rezolva pana la varsta de 5 sau 6 ani. La 3 ani copilul foloseste in vorbire propozitii simple iar cuvintele nu vin destul de repede pentru a descrie tot ceea ce vor sa exprime. La 3 ani copiii gresesc sau se balbaie cand incearca sa se exprime. Este destul de obositor sa asculti si sa explici copilului tau toate nelamuririle, sa-i raspunzi la toate intrebarile. Copilului intre 3 si 4 ani ii place sa i se citeasca povesti si este posibil sa aiba o poveste preferata pe care sa vrea sa i-o citesti de mai multe ori. La 3 ani si jumatate, copilul incepe sa fie capabil sa alcatuiasca fraze mai lungi, folosind corect un anumit numar de adverbe, negatii sau verbe auxiliare. De acum incolo va pune foarte multe intrebari si va face progrese extraordinare in exprimarea notiunilor.

Varsta de 3-4 ani este cea mai potrivita pentru dezvoltarea competentelor indispensabile invatarii scrisului. Printre acestea, dezvoltarea vocabularului vorbit si perfectionarea cursivitatii limbajului sunt cele mai importante. Copilul va utiliza cuvinte care ii permit sa ceara ceea ce are nevoie si sa-si exprime sentimentele, va putea pune toate intrebarile care-i vin in minte, pentru a putea percepe mai bine ceea ce se intampla in jurul sau. O buna stapanire a limbajului este indispensabila inainte de inceperea scolii primare. Cu cat copilul stapaneste mai bine limbajul inainte de intrarea la scoala, cu atat mai bune sunt sansele sale de reusita.

Gradinita, alaturi de familie, este mediul in care copilul va invata sa-si dezvolte cunostintele de limbaj. Pentru aceasta, este necesar ca orice copil sa primeasca din partea adultilor informatii cat mai exacte despre lucruri. Cu cat vei fi mai precisa in exprimare, cu atat vocabularul micutului tau va avea de castigat. Copilul va vorbi exact asa cum aude. Asadar trebuie sa fii foarte atenta la exemplele pe care le oferiti voi, parintii. Intre 3 ani si 3 ani si jumatate copilul incepe sa se serveasca bine de limbajul oral in viata cotidiana. Vocabularul sau se imbogateste in fiecare zi, iar copilul abandoneaza incet-incet exprimarea de bebelus, folosind constructiii din ce in ce mai complexe. Cu toate acestea, exista copii la cere se intalnesc cateva tipuri de tulburari de vorbire, printre cele mai frecvente fiind tulburarile de pronuntie si intarzierea vorbirii. Cel mai adesea, la aceasta varsta, tulburarile de limbaj mascheaza de fapt o dificultate de ordin psihologic sau relational.

Tulburari de pronuntie

La inceput, toti copiii deformeaza cuvintele, dar pronuntia se amelioreaza treptat. Unele cuvinte sau sunete pot fi pronuntate defectuos inca multi ani. Poate fi vorba de o lipsa de maturitate a sistemului fonator sau de anomalii dentare. Unii copii nu stiu sa execute miscari ale limbii sau buzelor pentru a articula corect cuvintele, insa prin exercitiu acest lucru se poate corecta. Introducerea in colectivitate aduce mari beneficii copiilor cu dificultati de pronuntie, parintii constatand o ameliorare rapida a acestora.

Intarzierea vorbirii

De obicei, intarzierea vorbirii este mai frecventa la baieti decat la fete, insa nu inseamna un retard intelectual. Copilul va incepe sa vorbeasca normal dupa varsta de 3 ani si jumatate. Ca sa fie stimulat, copilul trebuie antrenat in discutii directe, lasandu-i-se timp sa se exprime. Cauzele intarzierii vorbirii sunt variate si numai psihologul va putea sa le depisteze.

 
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
183 voturitzuky