SuperBebe
Intra in Banda-Info

A 39-a luna de viata – Somnul

17.09.2010 superbebe

Incepand cu varsta de 3 ani, se modifica si somnul copilului. Timpul de somn necesar la aceasta varsta este de 10 pana la 13 ore pe zi, inclusiv somnul de dupa-amiaza. Un copil de 3 ani ar trebui sa doarma 10-11 ore pe noapte si 1-2 ore in timpul zilei.

3-copil-3-4-somnul
Foto 1 din 1

Aceste necesitati variaza insa de la un copil la altul. Odihna din timpul somnului este indispensabila pentru o buna crestere si o dezvoltare armonioasa a copilului. Pe langa recuperarea fizica si nervoasa, in timpul somnului se reorganizeaza informatiile si cunostintele acumulate peste zi, se structureaza memoria, se fac conexiunile din sistemul nervos, iar hormonul cresterii este secretat in cantitate mai mare. Exista anumite semne care iti pot indica daca copilul tau se odihneste suficient. Daca are un orar de somn regulat, daca se trezeste bine dispus dimineata, daca adoarme cu usurinta la pranz, toate acestea sunt semne ca micutul tau beneficiaza de odinha de care are nevoie.

Somnul de dupa-amiaza

In general, doua ore este timpul consacrat odihnei de dupa-amiaza a copiilor, necesara, conform unor studii recente, pentru o dezvoltare optima, atat pe plan fizic, cat si psihic. Mai mult decat atat, psihologii sunt de parere ca pana la varsta de 4 ani, un copil are nevoie de siesta de dupa-amiaza. Specialistii sunt de parere ca somnul de dupa-amiaza, ca si cel de noapte, este esential pentru dezvoltarea copilului. Este un moment de liniste si de repaus, care ii va permite micutului sa se revigoreze, sa se recupereze dupa o zi plina, agitata. Si in cazul siestei, diferentele individuale sunt importante. Lucrul acesta depinde, in mare parte, de numarul orelor de somn din timpul noptii. Copiii treziti foarte devreme dimineata din cauza programului parintilor ar trebui sa beneficieze de un somn odihnitor la pranz. Potrivit ultimelor cercetari in domeniu, lungimea si calitatea somnului de dupa-amiaza influenteaza somnul din timpul noptii. Este important de retinut faptul ca lipsa somnului de dupa-amiaza poate avea efecte nedorite asupra odihnei din timpul noptii. Cu toate acestea, nu este indicat sa-ti fortezi copilul sa doarma dupa-amiaza daca el nu mai doreste acest lucru. Nevoia de odihna depinde foarte mult de activitatea din timpul zilei. Este mai bine sa-l lasi sa-si faca de lucru cu o jucarie sau sa rasfoiasca o carte decat sa-l obligi sa stea nemiscat in pat. Problemele de somn apar adeseori din cauza ca nu s-au respectat nevoile de odihna ale copilului, ceea ce, in multe cazuri, a dus la asocierea patului cu un loc dezagreabil.

Instaureaza o rutina a somnului

Ritualul dinaintea culcarii face trecerea catre starea de somn, si ii va oferi copilului tau o sursa de securitate si de confort. Copilul va avea certitudinea ca in fiecare seara mama si tata ii sunt alaturi, il alinta si ii spun noapte buna. Psihologii recomanda instaurarea unui ritual fix, pe care copilul sa il recunoasca si sa il asocieze cu momentul relaxarii dinainte de culcare. Este foarte important ca aceste momente pregatitoare orei de somn sa fie unele agreabile pentru copil. Doar asa vor face din momentul somnului o clipa agreabila. Se stie foarte bine ca o buna parte din reusitele copiilor se bazeaza pe respectarea unor reguli. Asadar, nici somnul nu face exceptie. O rutina poate fi instalata chiar de la varsta de 12 luni. Ea devine importanta pentru copiii de la 2 la 4 ani si esentiala pentru copiii de la 5 la 12 ani. Ritualul de culcare are un obiectiv clar: ii permite celui mic sa se destinda inainte de a-l fura somnul si ar trebui sa ii acorzi cam 15-20 de minute in fiecare seara. Prima recomandare a specialistilor catre parinti este de a le impune copiilor un ritm de viata regulat: mese la ore fixe, iesiri in aer liber, planificate in acelasi moment al zilei etc. Nici somnul nu trebuie sa faca exceptie. De aceea, este necesara si importanta adoptarea unui orar de somn stabil, respectat cu strictete.

Face pipi in pat

Pana la implinirea varstei de cinci ani, este normal ca, in timpul somnului, micutul sa aiba episoade de pierdere involuntara a urinei. Pana atunci, copiii nu au un control deplin asupra vezicii urinare, ceea ce explica aceste „accidente”. Este cazul sa te ingrijorezi doar daca cel mic a trecut de varsta normala a maturizarii psihologice si inca face pipi in pat, afectiune cunoscuta sub numele de enurezis. Oricare ar fi situatia, varsta sau diagnosticul, copilul nu trebuie certat sau ridiculizat, caci pot aparea serioase dificultati psihologice in dezvoltarea lui.

 
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
183 voturitzuky