A 38- luna de viata – Piramida nutritionala

    [PARAG] Este bine sa nu exagerezi cu mezelurile (nu sunt indicate, cu toate ca exista anumite mezeluri special facute pentru copii), ciocolata, prajelile, alimentele condimentate, alimentele din comert ce contin tot felul de aditivi alimentari si E-uri. Produsele de tip fast-food trebuie evitate cu orice pret deoarece sunt foarte daunatoare, mai ales pentru sistemul digestiv al copiilor incomplet dezvoltat la aceasta virsta. Cele mai indicate sunt alimentele proaspete, preparate in casa. Specialistii sunt de parere ca dupa varsta de 3 ani, copilul trebuie sa beneficieze de cinci mese pe zi, impartite astfel: trei mese principale (micul-dejun, dejunul si cina) si doua gustari, pe cat se poate administrate la ore fixe. De asemenea, pentru un aport optim de nutrienti necesari unei cresteri si dezvoltari normale, este recomandat sa nu se sara peste niciuna dintre aceste mese. [/PARAG] [SFAT] Piramida nutritionala este foarte cunoscuta in zilele noastre si multe mamici, sfatuite de pediatri, o urmeaza aproape intocmai. Pirmaida alimentatiei poate fi definita ca un ghid al alimentatiei sanatoase, prezentat schematic sub forma unei piramide. La baza piramidei se gasesc alimentele ce trebuie consumate zilnic, in cantitati mari. Pe masura apropierii de varful piramidei, alimentele sunt recomandate in cantitati din ce in ce mai mici. Piramida contine cele cinci categorii principale de alimente, necesare pentru o dieta variata, echilibrata si sanatoasa. [/SFAT] [PARAG] Piramida alimentatiei potrivita copiilor de peste trei ani ar trebui sa contina urmatoarele grupe de alimente:

    • Grupa cerealelor (paine, cereale, orez, paste fainose, fulgi de cereale, gris etc.) 3-4 portii pe zi. O portie reprezinta o felie de paine sau o jumatate de cana de cereale. Cerealele furnizeaza cea mai mare parte a energiei necesara copilului in fiecatre zi. Sunt bogate in carbohidrati si vitamine din complexul B-urilor.
    • Grupa legumelor si a fructelor furnizeaza numeroase vitamine si minerale, precum si fibre necesare pentru o buna digestie. Sunt necesare 1-2 portii de fructe si 2 portii de legume in fiecare zi.
    • Grupa lactatelor (lapte, iurt, branzeturi) 2 portii pe zi. O portie reprezinta o cana de lapte sau un iaurt, sau 2-3 felioare de branza. Lactatele constituie o sursa importanta de vitamina A, D, calciu si proteine.
    • Grupa alimentelor bogate in proteine (carnea de pui, peste, vita, oua, fasole, alune, seminte) contribuie la mentinerea si repararea tesuturilor corpului si la formarea masei musculare. Nutritionistii sunt de parere ca 2-3 portii de proteine pe zi sunt suficiente pentru buna dezvoltare a unui copil de 3 ani. O portie din aceasta categorie include 50-100 g de carne slaba, o jumatate de cana de fasole boabe, un ou (dar nu mai mult de 3 oua pe saptamana).
    • Grupa grasimilor si a uleiurilor (ultima grupa in varful piramidei) contine nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului, insa trebuie consumate cu moderatie. Specialistii sunt de parere ca aportul de grasimi nu ar trebui limitat la copiii sub 2 ani, deoarece dezvoltarea creierului necesita o anumita cantitate de grasimi la aceasta varsta. Dupa varsta de 3 ani, sunt suficiente 3-4 lingurite de grasimi (unt, ulei de masline, smantana etc.) [/PARAG]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here