A 37-a luna de viata – Schimbari anatomo-morfologice

    [PARAG]
    In trecut, aprecierea dezvoltarii staturo-ponderale la copiii de peste 2 ani se facea conform unor grafice, insa, in zilele noastre s-a renuntat la utilizarea lor din cauza variatiilor individuale foarte mari.
    Astazi, aprecierea dezvoltarii copiilor se face in functie de grafice si tabele, alcatuite prin studiul unui mare numar de copii. Aceste tabele contin valorile medii obtinute, fiind acceptate numai anumite variatii de la aceasta medie.
    Un copil de 3 ani ar trebui sa se incadreze intre 87,5-102 cm inaltime (fetite) si 89-104 cm inaltime (baietei) si 11,300-17,800 kg greutate (fetite) si 11,800-17,900 kg (baietei). Dupa varsta de 3 ani, cresterea este mai lenta. in inaltime se castiga intre 6 si 8 cm pe an, iar in greutate aproximativ 2 kg pe an, astfel incat, la 4 ani, inaltimea medie se incadreaza intre 93-110 cm, iar greutatea intre 12 si 21 kg.
    La inceputul perioadei de 3 ani, cresterea si dezvoltarea sunt inegale pentru diferite parti ale corpului, ceea ce duce la aparitia unei oarecare disproportii intre marimea capului si a membrelor inferioare (relativ scurte), fapt ce duce la pierderea usoara a echilibrului, copilul cazand adeseori.
    [/PARAG]

    [SFAT]
    Dupa varsta de 3 ani, configuratia corpului incepe sa se modifice. Treptat dispare abdomenul marit, se dezvolta mai mult masivul facial (fata) decat cel cranian. Perimetrul cranian ajunge sa fie la varsta de 3 ani de 48 cm, in timp ce perimetrul toracic creste cu aproximativ 2 cm pe an.
    [/SFAT]

    [PARAG]
    Continua procesul de osificare, indeosebi la nivelul vertebrelor. Creste rezistenta generala a coloanei vertebrale, cu toate ca exista riscul de a se deforma cu usurinta. Membrele cresc alternativ. in jurul varstei de 3 ani se dezvolta cu precadere cele superioare, urmand ca spre varsta de 4 ani, sa se dezvolte si cele inferioare.
    La nivelul sistemului muscular, are loc un proces de dezvoltare inegala. Muschii lungi ai membrelor inferioare si superioare urmeaza un ritm mai intens de evolutie. in schimb, muschii scurti, rotunzi se dezvolta mai lent. Astfel se explica preferinta copilului de 3-4 ani pentru activitati de miscare (alergare, aruncare, catarare, saritura, dans), in raport cu activitatile statice (desenatul, scrisul, citirea de imagini). Cu toate acestea, tonusul Iin ceea ce priveste dezvoltarea sistemului nervos, celulele incep sa se diferentieze, perfectionandu-si functiile. Se diferentiaza zona motrica de cea verbala. in acelasi timp, se schimba raportul de forte dintre sistemul nervos periferic si sistemul nervos central, ultimul dobandind un rol din ce in ce mai important, sporind astfel posibilitatea de formare a reflexelor conditionate.
    Vei constata ca pe masura ce se apropie de varsta de 4 ani, copilul tau va dobandi integral simtul echilibrului, putand chiar sa stea intr-un picior, sa loveasca o minge, sa mearga cu spatele sau de-a lungul unei linii.
    [/PARAG]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here