SuperBebe
Intra in Banda-Info

A 36-a luna de viata – Deja prescolar

14.09.2010 superbebe

Abilitatile si deprinderile pe care le capata copilul de la 0 la 2 ani sunt mult mai evidente decat cele care apar in perioada copilariei, pana la varsta prescolara. Acest lucru nu inseamna ca in viata celui mic nu apar schimbari sau ca aceste schimbari sunt mai putin emotionante decat cele care se petrec in primele sale luni de viata. A privi cum bebelusul tau creste si se transforma in copil poate fi una dintre cele mai minunate experiente din viata ta.

36-copil-2-3_prescolar
Foto 1 din 1

La acest moment, copilul tau este considerat prescolar. Deja nu mai ai de-a face cu un ghemotoc de om care umbla cu pasi mici prin casa, se clatina la fiecare schimbare de directie, se poticneste, ezita cand trebuie sa faca un pas mai mare sau cade daca isi ia avant mare. Acum, copilul tau poate sa poarte conversatii pline de inteles cu tine si, uneori, este capabil sa-ti dea sfaturi si sa-ti explice cum functioneaza anumite lucruri. Copilul tau este acum prescolar si nu mai are nevoie de 3 sau 4 pauze de somn dupa-amiaza. Abia daca va mai lua o singura pauza.

Cu personalitatea sa unica este acum capabil sa se joace cu alte persoane, fie copii sau adulti. A-si astepta randul, a imparti si a urma instructiunile unui joc, sunt de acum aptitudini pe care le-a aprofundat si cu care se descurca foarte bine. Stie sa se imbrace singur si chiar reuseste de cele mai multe ori, fara ajutor si este capabil sa-si poarte singur de grija in ceea ce priveste igiena. Va mai necesita putin ajutor atunci cand va veni vorba de periatul dintilor sau de pieptanat. S-ar putea sa ai de-a face, tot la aceasta varsta, si cu o vointa de fier atunci cand vine vorba de ceea ce pune pe el.

Este perioada la care vrea sa-si aleaga singur hainele pe care le poarta si de aceea ar fi bine sa nu intervii decat in cazurile in care vrea sa se imbrace cu ceva nepotrivit temperaturilor de afara. In cazul in care ii tii toate hainele in acelasi dulap, s-ar putea sa intampini unele probleme. De aceea, ar fi bine sa pastrezi la vedere doar hainele de sezon, astfel incat sa poata face alegerea corecta. Independenta nu este singurul lucru pe care vrea sa-l obtina copilul tau. Asa cum tu iti vezi de treburile tale zilnice, si el va insista sa aiba treburile sale clare si sa-si formeze o rutina a lucrurilor pe care le are de facut in fiecare zi. Nu mai vrea sa fie tratat ca un bebelus. Masa este un alt moment in care cel mic va forta nota pentru a obtine independenta. Astfel ca va vrea sa aleaga cat si ce sa manance la pranz sau la cina. Iar atata vreme cat se hraneste corespunzator, creste in standardele normale si nu exclude din dieta sa nicio grupa de alimente, il poti lasa sa ia singur deciziile legate de cat si ce sa manance. Ar putea chiar sa aiba pretentia sa se serveasca singur.

Incurajandu-i individualitatea si consolidand limitele, il vei ajuta pe prichindelul tau sa se simta in siguranta in timpul cresterii si dezvoltarii sale. Avand o rutina pe care stie ca poate conta si un loc caruia se potriveste, va capata incredere in sine pentru a deveni persoana care ii este destinata sa devina. Inainte cu foarte putin timp de cea de-a treia sa aniversare, cel mic te va surprinde folosind doua sau mai multe prepozitii in aceeasi fraza sau prinzand o minge mare intre cele doua maini ale sale. Nu-i asa ca este extraordinar?

 
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
183 voturitzuky