A 29-a luna de viata. Pasi timizi spre maturizare: copilul invata sa foloseasca olita

In cel de-al treilea an de viata, copiii se vor maturiza suficient incat sa devina responsabili de anumite activitati simple, dar foarte importante. De exemplu, acum este momentul in care prichindelul tau se va obisnui cu olita sau chiar closetul. Incet, incet, vei renunta definitiv la scutece si te vei mandri ca ai un copil mare, de acum, care poate sa faca o multime de lucruri singur.

Trecerea de la olita la toaleta este un proces individualizat care se poate petrece in orice moment incepand de la varsta de un an si jumatate pana la varsta de 3 ani. Retine doar ca fiecare copil este diferit si tu esti cea care, fara sa-ti dai seama, vei sti momentul in care copilul tau este pregatit pentru aceasta noua etapa: toaleta. Desi multi dintre copii au nevoie sa fie convinsi sa renune la olita si chiar la scutece, prin mijloace doar de tine stiute, iti vei da seama daca fortezi lucrurile sau daca, intr-adevar, micutul tau este gata sa-si asume aceasta responsabilitate.

La varsta de 2 ani si cinci luni, capacitatea de concentrare si atentie a copilului este in crestere, desi specialistii sunt de parere ca inca se afla la un nivel destul de scazut. Acest lucru inseamna ca micutul tau se poate concentra foarte mult la o activitate pe care o intreprinde la un moment dat si poate fi atat de absorbit de ea incat uita sa ia o pauza pentru a se aseza pe olita sau a merge la toaleta. Acest tip de concentrare iti poate face tie viata mai dificila atunci cand vrei sa-l determini sa se opreasca din joaca pentru cina sau cand vrei sa-l iei acasa de la gradinita. Tot tu esti cea care va trebui sa seteze niste limite si sa-i dea copilului niste avertismente legate de timp sau sa-i impuna reguli verbale de genul „in cinci minute pregateste-te caci este timpul sa facem….”. Genul acesta de comentarii ii vor oferi micutului posibilitatea de a finaliza ceea ce face in momentul respectiv si posibilitatea de a se pregati pentru urmatoarea activitate a zilei. La aceasta varsta, cel mic manifesta un mare interes pentru persoanele din jurul sau. Poate identifica un prieten dupa nume, iar pe masura ce creste si devine constient de ceea ce altii gandesc sau simt, va deveni tot mai interesat de a se juca cu alti copii.

Copilul poate cu usurinta:

  • sa numeasca si sa arate componentele corpului uman atunci cand i se cere
  • sa isi perieze singur dintii, desi este o idee buna sa-l asisti macar o data pe zi cand intreprinde aceasta activitate
  • sa se spele si sa se stearga singur pe maini
  • abilitatile artistice sunt mult imbunatatite, iar cel mic se perfectioneaza in desenatul liniilor drepte si al cercurilor
  • poate identifica cel putin o culoare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here