A 22-a luna de viata. Jocuri pentru stimularea abilitatilor de miscare si coordonare

jocuri dezvoltare abilitati

Desi dezvoltarea abilitatilor nu urmeaza acelasi tipar ca si cele de mobilitate, exista totusi multe similaritati. Asa cum controlul motoriu incepe de la cap si merge in jos inspre partile corpului, tot in aceasta ordine se vor dezvolta si celelalte abilitati. Astfel ca umerii vor fi controlati primii, apoi bratele si apoi degetele. Chiar daca de cand e foarte mic, de la nastere, pare ca isi poate controla mainile, atunci cand pui degetul in palma bebelusului, va avea tendinta sa prinda si sa stranga minuta, este vorba doar de un gest reflex la acea varsta.

Cunoasterea lumii exterioare

Daca privesti o ceasca de sus, are o forma, daca o privesti dintr-o parte, are alta forma. Creierul este cel care unifica aceste perceptii vizuale. Cu cat ne rotim privirea obiectele din jur isi schimba formele incontinuu. Acest aspect, tehnic, se numeste dezvoltare constanta (adica numele tehnic pentru a spune ca intelegi ca o ceasca e o ceasca, indiferent din ce unghi o privesti). Insa este o abilitate complexa care se dezvolta in timp si gradat si nu poate fi verificata acasa de printi. In schimb, parintii pot verifica alte doua lucruri importante: identitatea (ii arati un obiect si apoi i-l arati mai tarziu cand micutul va trebui sa-l recunoasca) si permanenta (faptul ca stie ca un obiect conatinua sa existe chiar si cand bebe nu se uita la el). Intre 5 si 6 luni, bebe invata identitatea lucrurilor, iar intre 10 si 14 luni, ceea ce se numeste permanenta. Deja din luna a 22-a de viata, insa, acestea trebuie sa fie bine setate in mintea copilului.

Cand il inveti sa socializeze: jocuri dezvoltare abilitati

Exista jocuri banale cu care poti sa-i testezi abilitatile de socializare, chiar daca, temperamental, copilul este foarte sociabil sau mai rezervat. Unul dintre aceste jocuri, desi poate parea banal, este jocul de-a v-ati ascunselea. Dupa 1 an, imediat ce incepe sa fie sigur pe propriile-i picioare, o sa observi ca „pitita“ cum i se spune popular, este unul dintre jocurile lui favorite. Orice loc unde se poate ascunde e minunat, in spatele scaunului, dupa o carte, sau chiar sub prosopul de baie. Il distreaza teribil daca te prefaci ca nu-l gasesti.

Dar ii place si mai tare cand tu te ascunzi si el incerca sa te gaseasca. Ii place sa fie aprobat, privit, imitat in jocurile sale. Apoi apar jocurile in care cere participarea celorlalti si raspunsul lor, are nevoie de audienta si aplauze si lucrurile se complica din ce in ce mai mult. Pana la 18 luni are nevoie de ceilalti, el nu stie sa se joace singur. Trebuie sa ai rabdare cu el, este inca intr-o perioada in care e fragil si simte anxietate daca nu are raspuns si se trezeste singur. Dupa 18 luni abia acest tip de anxietate trece si incepe sa se joace singur. O sa mai fie nevoie de ceva timp pana cand copilul va invata sa se joace si sa se distreze singur. Lasa-l din cand in cand singur, sa vezi daca poate sa se descurce fara implicarea ta directa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here